Ευρώπη

Κορωνοϊός: Η ΕΕ διπλασιάζει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ

  • newsroom


Η συνεισφορά συνίσταται σε 300 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και 200 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η EE συνεισέφερε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο υποστηριζόμενο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πρόγραμμα COVAX για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε αναδυόμενες οικονομίες, διπλασιάζοντας τη συνεισφορά της Ένωσης, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνεισφορά συνίσταται σε 300 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και 200 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EFSD+), που θα υποστηρίξει ένα δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε η Επιτροπή.

Ο ΠΟΥ του ΟΗΕ μαζί με τη Συμμαχία Εμβολίων GAVI και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, ηγούνται του COVAX για την εξασφάλιση και διανομή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες και τη διασφάλιση ότι τα εμβόλια δεν πηγαίνουν μόνο σε πλούσιες χώρες.

Έχουν στόχο να διανείμουν 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε 92 χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021, και ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει εμβόλια που παρασκευάστηκαν από την Pfizer και την AstraZeneca.

«Με αυτή τη νέα οικονομική ενίσχυση θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν σύντομα σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες. Επειδή θα είμαστε ασφαλείς μόνο αν όλος ο κόσμος είναι ασφαλής», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διαδικτυακή σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).

Διαβάστε ακόμη

General Electric: Ποιες νέες business «βλέπει» στην Ελλάδα

Phenometry: Το ελληνικό software που σχεδιάζει από…ποντίκια για PC μέχρι αεροπλάνα

Ντιν Μητρόπουλος: Ο Έλληνας «βασιλιάς των εξαγορών» που πέτυχε το χρυσό deal με τη Nestlé