Ευρώπη

ΕΕ: Διέρρευσε συμβόλαιο με τη Pfizer – Η τιμή για το εμβόλιο ήταν στα €15,5 ανά δόση

  • newsroom


Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο και δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατ. δόσεις με τις Pfizer/BioNTech, στο οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ κράτησε την ίδια τιμή με αυτήν του αρχικού συμβολαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊου, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρείες, το οποίο διέρρευσε σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Η τιμή επιβεβαιώνει την είδηση που είχε μεταδώσει το Reuters πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για χαμηλότερη τιμή, βασιζόμενα σε έγγραφο για μερικές τιμολογήσεις που δημοσιοποιήθηκε για λίγο στο Twitter από Βελγίδα πολιτικό, η οποία αργότερα διέγραψε το tweet.

Το βελγικό έγγραφο, που περιελάμβανε τιμές και για άλλα εμβόλια που είχε προκρατήσει η ΕΕ, πυροδότησαν τη θεωρία ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων επειδή πλήρωσε λίγα χρήματα. Κι αυτό παρά το ότι στο συμβόλαιο της AstraZeneca, που διέρρευσε τον Φεβρουάριο, φαίνεται πως η τιμή για το εμβόλιο αυτό ήταν υψηλότερη από εκείνην που αναφέρθηκε στο βελγικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο με την Pfizer που διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατ. δόσεις. Επίσης, προκύπτει ότι συμφώνησε να πληρώσει την ίδια τιμή για άλλες 100 εκατ. δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης, τις οποίες παρήγγειλε μέσα σε μια προθεσμία που ορίζεται στο συμβόλαιο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ τη δόση.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατ. δόσεις με τις Pfizer/BioNTech, στο οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ κράτησε την ίδια τιμή με αυτήν του αρχικού συμβολαίου.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατ. δόσεις.

Πλέον η ΕΕ διαπραγματεύεται ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισ. δόσεις με τις δύο εταιρείες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια, που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Ξεκαθαρίζει ποιοι απαλλάσσονται από αποδείξεις και τεκμήρια

Καραμούζης: Ισχυρή δέσμευση από την Εθνική Τράπεζα για τα «πράσινα» έργα

Γερμανία: Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τον κορωνοϊό

 

Απόρρητο Απόρρητο