«Δεν είμαστε εδώ για να μειώσουμε τα σπρεντ, υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που το κάνουν αυτό» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, αν και δεν είναι αυτή η αποστολή της ΕΚΤ είναι ακριβώς αυτή η λειτουργία που πιστώνεται με τη διάσωση της Ευρωζώνη:

Η αθρόα αγορά δηλαδή πιεζόμενων κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ η οποία έτσι αύξησε τις τιμές τους και μείωσε τις αποδόσεις και τα σπρεντ. Η σταθεροποιητική της επίδραση ήταν ότι λειτούργησε ως παράγοντας μείωσης των επιτοκίων. Και των σπρεντ – χωρίς να το διακηρύσσει.

Για αυτό, και στο άκουσμα της ατάκας που παραπέμπει σε “σφιχτούς Γερμανούς” και όχι στον Ντράγκ, οι επενδυτές πούλησαν αντανακλαστικά ομόλογα περιφέρειας.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ξεπέρασε πάλι το 2% αυξανόμενη κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με το επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει.

Γκάφα ή διπλωματική ανάγκη;

Οι επικριτές της Λαγκάρντ έσπευσαν να μιλήσουν για… “whatever it takes” από την ανάποδη. Ότι με αυτό τον τρόπο στην ουσία τράβηξε το χαλί κάτω από τα ομόλογα και τις χώρες τις περιφέρειας και χάλασε το καλό κλίμα των ανακοινώσεων. Ήταν όμως έτσι; Η φράση εκστομίστηκε από την Λαγκάρντ αφού λίγο πριν είχε ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο ρευστότητας, μια αύξηση 120 δισ. ευρώ για φέτος στο πρόγραμμα QE, δηλαδή αγοράς ομολόγων για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας – μεταξύ άλλων.

Και μάλιστα η Λαγκάρντ είπε ότι ως προς το ποια ομόλογα θα επιλέξει, η ΕΚΤ θα αξιοποιήσει πλήρως την ευελιξία που της δίνουν τα εργαλεία που έχει. Δηλαδή, θα αγοράσει ομόλογα και ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σε άλλη ερώτηση επίσης αν την ανησυχεί το ενδεχόμενο τα κράτη να δανειστούν υπερβολικά (με ομόλογα των οποίων μέρος θα αγοράζει η Λαγκάρντ) απάντησε ότι την ανησυχεί περισσότερο η αργή κίνηση με την οποία αποφασίσουν οι χώρες να πάρουν μέτρα με αύξηση κρατικών δαπανών.

Αυτές δεν είναι απαντήσεις “γερακιού” που δε θέλει να μειώσει τα σπρεντ.Ένα πολυσυλλεκτικό σώμα όπως το ΔΣ της ΕΚΤ απαιτεί διπλωματία και συμβιβασμούς.

Την ώρα που η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ένα μεγάλο και αρκετά ευέλικτο πακέτο ρευστότητας είπε και κάτι που παραπέμπει στη σφιχτή νομισματική σχολή.Ήθελε δηλαδή να καθησυχάσει τους Γερμανούς στα λόγια (και στο επιτόκιο) κάνοντας αυτό που τους ανησυχεί ως προς τη ρευστότητα και τη στήριξη της χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. Είναι ενδιαφέρον να φανεί πως θα περπατήσει πάνω αυτό το τεντωμένο σκοινί.

Σήμερα πάντως, στην τρίτη της συνέντευξη τύπου του σκοινί ταλαντώθηκε επικίνδυνα.