Ευρώπη

Λαγκάρντ: Ισχυρή ανάκαμψη για την οικονομία της Ευρωζώνης στο β’ εξάμηνο 2021

  • newsroom


Πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν πληγεί από το νέο κύμα της πανδημίας, με τις κυβερνήσεις να αναγκάζονται να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns, την ώρα που άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε κατεύθυνση ανασύνταξης

Παρά τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας η ΕΕ θα φτάσει σε επίπεδα ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2021, δήλωσε στο CNBC η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν πληγεί από το νέο κύμα της πανδημίας, με τις κυβερνήσεις να αναγκάζονται να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns, την ώρα που άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε κατεύθυνση ανασύνταξης.

Αν και αναγνώρισε ότι τα lockdown εμποδίζουν στην ανάπτυξη, η κα Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

“Το φως είναι στην άκρη του τούνελ”, τόνισε, για να προσθέσει: “Μπορούμε να το διακρίνουμε. Δεν είναι ακόμη σε απόσταση αναπνοής. Έχουμε ακόμη κάποιον δρόμο να διανύσουμε”.

Σημείωσε μάλιστα πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους “θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη, με γρήγορους ρυθμούς”.

Οι ΗΠΑ ήταν  πιο επιτυχημένες στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών και το Κογκρέσο ήταν πιο αποφασιστικό ως προς τη δημοσιονομική στήριξη που παρείχε.

Στην πραγματικότητα, υπήρξαν κάποιες ανησυχίες ότι οι πολιτικές κινήσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό σε ανεπιθύμητα επίπεδα, ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι αναμένει ότι η Fed θα θέσει τον δικό της στόχο για τον πληθωρισμό πριν από την ΕΚΤ.

“Βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση”, τόνισε η ίδια. “Οι ΗΠΑ μάλλον θα πετύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό πολύ σύντομα. Εμείς απέχουμε πολύ από αυτό τον στόχο”.

Πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από “πλήρη ευελιξία”, υπογραμμίζοντας πως όταν ήταν απαραίτητο  αποφασίσαμε να την επεκτείνουμε, και το κάναμε δύο φορές”.

“Αν είναι απαραίτητο να το ξανακάνουμε, θα το ξανακάνουμε”, πρόσθεσε. “Εάν είναι απαραίτητο να δαπανήσουμε περισσότερα από όσα έχουμε καθορίσει, θα το κάνουμε”.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως το 14% των πολιτών που ζουν στην ΕΕ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της covid-19, σε σύγκριση με 33,5% στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, σημείωσε πως υπάρχει πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70% μέχρι το καλοκαίρι.

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η στροφή των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις και η Ευρώπη

Νίκος Βαρβέρης: Το χτύπημα στον «πυλώνα» Interni Restaurant και το ποντάρισμα σε τουρισμό και real estate

Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων

Απόρρητο Απόρρητο