Προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στο Βερολίνο τα στοιχεία που δείχνουν πως η Γερμανία χάνει έδαφος ως τόπος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Νέα έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) έδειξαν μια «ανησυχητική» καθίζηση στην εισροή νέων επενδύσεων και αντιθέτως μια σημαντική εκροή άμεσων ξένων επενδύσεων από την εγχώρια αγορά ύψους 125 δισ. ευρώ, μέσα στην τελευταία χρονιά.

Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, ότι το χάσμα ανάμεσα στις ύψους 135,5 δισ. ευρώ επενδύσεις που έκαναν γερμανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό σε σχέση με την εισροή μόλις 10,5 δισ. άμεσων ξένων επενδύσεων που δέχτηκε η χώρα (κυρίως από την Κίνα και τη Βραζιλία) είναι μακράν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με βάση και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το χάσμα είχε αποτυπωθεί και πάλι, αλλά η ψαλίδα ήταν πολύ μικρότερη. Το 2021, οι γερμανικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανέρχονταν σε 157 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς τη γερμανική αγορά κυμαίνονταν στα 44,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το IW, το χάσμα-ρεκόρ των περίπου 125 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2022 αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσοίωνο στοιχείο για τη γερμανική οικονομία και το πόσο ελκυστική φαντάζει στους θεσμικούς επενδυτές. Κομβικό ρόλο φαίνεται δε, πως έπαιξε η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών.

«Οι επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών αλλά και του αυξανόμενου ελλείμματος σε κατηρτισμένους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ινστιτούτου, Κρίστιαν Ρούσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, το γερμανικό κράτος δεν έχει κάνει τίποτε για να διορθώσει την εικόνα αυτή, με τον υψηλό συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις γηρασμένες υποδομές της χώρας.

«Για να κάνουμε και πάλι τη Γερμανία κορυφαίο προορισμό των ξένων επενδύσεων, η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει μέτρα επειγόντως» προειδοποίησε σε πολύ αυστηρό τόνο!

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ποντάρει σε επενδυτική βαθμίδα ως τα τέλη του έτους – Πότε προτείνει αγορές σε ελληνικά ομόλογα

Ενοίκια-εφορία: Παράταση έως 31/7 για τα μισθωτήρια που έληξαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ