Παράταση για ένα μήνα, έως τις 31/7/2023 σε μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που έχουν λήξει άλλα και σε όσα δεν έχουν δηλωθεί, έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney.gr

Στις 30.6.2022 λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στην εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει.

Τελικά δόθηκε η παράταση που ζήτησαν λογιστές και ΠΟΜΙΔΑ, καθώς κρίθηκε αναγκαία για τους εξής λόγους:
• Αφορά στη λύση χιλιάδων μισθωτηρίων, που εμφανίζονται «ανοιχτά» στο σύστημα Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, και καθώς η διαδικασία λύσης, στον πραγματικό χρόνο, των παλαιών μισθωτηρίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής,
• Κατά την επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις τροποποιήσεων (παράταση διάρκειας, αυξήσεις μισθωμάτων κ.λπ.) που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ορθά αποτυπώσει (αναφέρονται στις σημειώσεις που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια) στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται λανθασμένα στοιχεία στην προσυμπλήρωση του εντύπου Ε2.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή εάν η συμφωνία μίσθωσης που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει λυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε ο εκμισθωτής, με βάση τη νέα προθεσμία, θα πρέπει να δηλώσει την ημερομηνία της λύσης, αλλιώς η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Ειδικότερα ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πρέπει:
1. Να επισκεφτεί το TAXISnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και να επιλέξει το «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας».
2. Να επιλέξει «Επιλογή» όπου εμφανίζεται η φόρμα υποβολής την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει και να αναφέρει στο τέλος της σελίδας, δύο επιλογές:
• αποθήκευση στην περίπτωση που επιθυμείται η αποθήκευση της εργασίας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή.)
• οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλίζεται ότι έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση λύσης των κάθε είδους μισθώσεων είναι υποχρεωτική και στην πράξη πρέπει να αναρτάται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ αφού ο ιδιοκτήτης παραλάβει το ακίνητο και τα κλειδιά του και ποτέ πριν από αυτό, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης στο ΥΠΕΘΟ για οικονομία, ακρίβεια, ελαφρύνσεις και επενδύσεις

Λέιν (ΕΚΤ): Υψηλά επιτόκια για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια

Σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία – Φεύγει η ηλεκτροκίνηση από το ΥΠΕΝ και το νερό από το Υποδομών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ