«Η ευρωπαϊκή Ελλάδα του Σήμερα είναι από όλες τις απόψεις ο ισχυρότερος “παίκτης” στην γειτονιά της», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σήμερα στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή, εμμέσως απαντώντας και στον πρόσφατο ισχυρισμό Ερντογάν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη συνομιλητής της Τουρκίας, για την οποία μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σύντομα, με ποιον θέλει να είναι: «Με τον Πούτιν, την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ, ή με την Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο.»;

Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή Ελλάδα του Σήμερα, είναι με μεγάλη διαφορά ο πιο ισχυρός “παίκτης” στη γειτονιά μας. Απ` όλες τις απόψεις. Πρώτον, είμαστε κομμάτι της Ευρώπης, της Ευρωζώνης, της ζώνης Σένγκεν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, είμαστε δηλαδή ενταγμένοι σε όλες τις ασπίδες του Δυτικού κόσμου, όπου δεν είναι κανείς άλλος από τους γείτονές μας. Δεύτερον, έχουμε πολύ ισχυρές αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τρίτον, έχουμε καταφέρει να κάνουμε τη Ελλάδα έναν κόμβο ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητες συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας στις ευρύτερες επιδιώξεις τους στην περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια. Όλο αυτό μας δίνει μια ισχύ που δεν είναι μόνο ήπια, αλλά και σημαντική στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε δηλαδή “σκληρά καρύδια”, γι` αυτό δεν πρέπει… να τσιμπάμε στον ακραίο εθνικιστικό και προκλητικό λόγο των γειτόνων, ο οποίος θα ενταθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το εκλογικό πεδίο στην Άγκυρα, επειδή ο Ερντογάν και το κόμμα του χρειάζονται αυτή τη ρητορική για να “τσιμεντώσουν” την εκλογική τους βάση. Η ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα, δεν πρέπει να ασχολείται με το τι είπε ο απόστρατος Χ, ή ο ακαδημαϊκός Ψ στην Τουρκία.»

Και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιμένουν να δουν αν ο ρόλος της Τουρκίας  και οι θέσεις του Ερντογάν θα οδηγήσουν τη γείτονα να απαντήσει σε μια θεμελιώδη ερώτηση για το μέλλον της. Την οφείλει στη Δύση αυτή την απάντηση. Για το που θέλει να είναι και με ποιον θέλει να είναι. Αν δηλαδή θέλει να είναι με τον Πούτιν, την Τεχεράνη και τη Χεζμπολά, ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αυτή την απάντηση εντέχνως την αποφεύγουν στην Τουρκία, πιστεύοντας ότι αυτή η αμφισημία τους επιτρέπει να πορεύονται με άνεση και ευλυγισία. Προσωπικά εκτιμώ –και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη- πως είναι αναπόφευκτο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση για το γεωστρατηγικό μέλλον της Τουρκίας, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά. Δεν πιστεύω ότι θα απαντηθεί τώρα, αλλά θα απαντηθεί σίγουρα μετά τις εκλογές και ελπίζω να δοθεί η σωστή απάντηση.»

Όσον αφορά στη “διελκυστίνδα” μεταξύ Ευρώπης και Πούτιν στο ενεργειακό πεδίο, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση πως για την Ευρώπη «οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν αποτελούν καπρίτσιο», αλλά μονόδρομο, ενώ σημείωσε πως η σαφής προσπάθεια Πούτιν να αποσταθεροποιήσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεταξύ των οποιών και την ελληνική, θα αποτύχει.

«Έχουμε απέναντι ας έναν ηγέτη αυταρχικό, επιθετικό ο οποίος δεν αρκείται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αρνούμενος το δικαίωμα ενός ελεύθερου κράτους να υπάρξει στα σύνορά του αλλά επιτίθεται ευθέως στον δυτικό κόσμο και την ΕΕ μέσω της Ενέργειας. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αξεπέραστο. Είναι μία δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη αλλά πιστεύω ότι έχουμε τις απαντήσεις θα έχουμε τις λύσεις σχετικά σύντομα . Αν ο δυτικός κόσμος και η Ευρώπη δεν σταθούν σθεναρά απέναντι σε αυτό τον παράλογο πόλεμο με τις κυρώσεις και με κάθε άλλου είδους βοήθεια προς την Ουκρανία θα δημιουργείται  ένας άλλος κίνδυνος ακόμη πιο σημαντικός ότι θα περνούσαμε το μήνυμα ότι είναι εντάξει στην Ευρώπη όποιος δεν του αρέσει ο γείτονάς του  να μπουκάρει και αυτό θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο από την Ουκρανία στην Πολώνια, στις βαλτικές χώρες. Εμείς ως Ελλάδα έχουμε ζήσει στο πετσί μας την Κύπρο τι σημαίνει αυθαιρεσία και η ανάγκη να κρατήσεις ένα σύνορο εξωτερικό. Άρα οι κυρώσεις δεν είναι ένα καπρίτσιο της Ευρώπης. Η Ρωσία έχει ισχυρές συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες καλείται να υλοποιήσει και η γενικευμένη επίθεση στον Ευρωπαίο πολίτη με το κλείσει τις βάνες, δεν είναι μία ισόποση ανάλογη αντίδραση με τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει που έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές τεχνολογίας με τέτοιου είδους δράσης. Εδώ είναι μία ευθεία επίθεση, είναι μία έξοδος της Ρωσίας από ένα πλαίσιο πολυμέρειας βασισμένο σε κανόνες.»

Διαβάστε ακόμα:

NOVA: «Τώρα ξεκινά ο ανταγωνισμός στα telecoms» -Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις για ανάπτυξη δικτύου 10 Gigabit

Δύο διεκδικητές για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά ύψους 80,9 εκατ. ευρώ

Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)