«Οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η Eυρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ των τελευταίων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε ο Πασκάλ Ντόναχιου, η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 αυξάνεται λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν και ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στις αγορές ενέργειας, την αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις της επιθετικότητας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις, καθώς στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της δήλωσης για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024, που θα εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο διευθυντής του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα κάνει απολογισμό της κατάστασης των αγορών ενέργειας στην ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στα τέλη του 2022, σε σύγκριση με την κορύφωση που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό οφείλεται στα ακόμη άφθονα αποθέματα των χωρών της Eυρωζώνης, στον ήπιο χειμώνα και στην εισαγωγή ανώτατου ορίου στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Αυτές οι συζητήσεις θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν λάβει οι χώρες της Eυρωζώνης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένα, καθώς η πίεση της αγοράς υποχωρεί, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, οι υπουργοί της Eυρωζώνης δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Υψηλά επιτόκια έως το 2024 στην Ευρωζώνη – Ποια χώρα δεν θα γλιτώσει την ύφεση

ΔΕΔΔΗΕ: Διαγωνισμός για ανάπτυξη αλγόριθμων που θα εντοπίζουν τις ρευματοκλοπές

Αυτή είναι η γιορτή του ανδρικού στυλ – Τα πιο “ψαγμένα” και εκκεντρικά ντυσίματα που κάνουν τον γύρο του κόσμου