Για πρώτη φορά, το Eurogroup σήμερα καλωσορίζει το 20ό μέλος της ευρωζώνης, την Κροατία, μετά την ένταξή της την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα την απάντησή μας στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Λόγω των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά, το Eurogroup συνιστά η στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων στήριξης να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του 2023, με τη μείωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τις προοπτικές του 2023, καθώς πολλές αβεβαιότητες παραμένουν, όπως το επίπεδο του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα μηνύματα φαίνονται θετικά, όπως η καλή απόδοση των επενδύσεων και της απασχόλησης, αλλά και η σταδιακή επιβράδυνση της ανόδου των τιμών, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι περιορισμένος.

Τέλος, ο Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι σήμερα το Eurogroup θα εγκρίνει μια δήλωση που θα συνοψίζει τις έως τώρα συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ, καθώς και τις αρχές που θα πρέπει να στηρίζουν τη δημιουργία του.

Διαβάστε ακόμη

Ρόσεν Χριστόφ (υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας): Μνημόνιο με την Ελλάδα για τον αγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς (pics)

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

ΙΟΒΕ: Αύξηση τζίρου 43% για τη μεταποίηση στο γ’ τρίμηνο 2022