Η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων εξελίσσεται παιχνίδι ισορροπίας καθώς ο «λογαριασμός» για τις χώρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι εξαιρετικά υψηλός, αλλά τα οικονομικά οφέλη από την προσέλκυση τουρισμού είναι πιθανό να υπερισχύσουν.

Τώρα, τη σκυτάλη παίρνει στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μετατρέψει τη διοργάνωση σε μία «γιορτή για τον κόσμο», σύμφωνα με το euronews. Τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης ξεκινούν από 2.700 ευρώ και οποιοσδήποτε αγώνας κοστίζει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ευρώ, αλλά οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να δώσουν μια άκρως απαραίτητη ώθηση στη γαλλική οικονομία.

Βάσει των μεγεθών από παλαιότερες διοργανώσεις, η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη, ιδίως εξαιτίας των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων, εκ των οποίων ορισμένες έχουν περιορισμένη χρησιμότητα μετά τους Αγώνες.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έρευνας ειδικών από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το έλλειμμα από τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει φτάσει έως και τα 5,7 δισ. δολάρια (στο Μοντρεάλ για τους θερινούς Αγώνες του 1976). Για την Αθήνα για παράδειγμα, το έλλειμμα υπολογίζεται στα 4,3 δισ., ενώ η συνολική αξία της διοργάνωσης έφτασε στα 18,7 δισ.

Άλλες έρευνες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια μπορεί να υπολογίζουν ελαφρώς διαφορετικά ποσά. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι ότι το δυσθεώρητο κόστος αποθαρρύνει τις χώρες να υποβάλουν υποψηφιότητα. «Το Τόκιο ξόδεψε έως και 150 εκατ. δολάρια στην αποτυχημένη αίτηση του 2016 και περίπου τα μισά για την επιτυχημένη του 2020. Το Τορόντο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να δώσει τα 60 εκατ. δολάρια που απαιτούνταν για την αίτηση του 2024», εξήγησαν στο Euronews εκπρόσωποι του think tank Council of Foreign Relations.

Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει το πρόβλημα στην προσέγγιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία επιλέγει μεταξύ των αιτούντων και επιβάλει όρους για τις υποδομές ή τις τιμές των εισιτηρίων, τους οποίους οι χώρες φιλοξενίας οφείλουν να σεβαστούν και να πληρώσουν. Η ΔΟΕ σηκώνει ένα περιορισμένο οικονομικό βάρος της διοργάνωσης, ενόσω απολαμβάνει σημαντικά έσοδα από τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής.

Απασχόληση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί όμως να επιδράσουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Η διοργάνωση του Παρισιού για φέτος υποστηρίζει ότι θα κινητοποιηθούν 181.000 θέσεις εργασίας. Βέβαια, το ποσό αυτό περιλαμβάνει και υφιστάμενες θέσεις, οι μισθοί των οποίων είναι πιθανό να παραμείνουν σταθεροί, παρά την αύξηση της κινητικότητας.

Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανέκαθεν στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές, οι οποίοι εξ ορισμού δεν πληρώνονται. Παρότι ως εθελοντής μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ορισμένες διοργανώσεις δωρεάν, το κόστος της διαμονής στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι θα είναι δυσθεώρητο.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων

Σύμφωνα με το Euronews, αισθητή είναι η επίδραση της διοργάνωσης στις ζωές των ντόπιων. Ενδεικτικά, το εισιτήριο του μετρό θα ανέβει προσωρινά στα 4 ευρώ λόγω των ενισχυμένων τουριστικών ροών. Επίσης, η Δήμαρχος του κεντρικού τομέα του Παρισιού, Valérie Pécresse, προέτρεψε τους ντόπιους να δουλέψουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις άδειές τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο. Στο Λονδίνο, το Πεκίνο και το Σολτ Λέικ Σίτι ο τουρισμός υποχώρησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Απεναντίας, άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, είδαν σημαντική αύξηση στον τουρισμό.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Oι επενδύσεις θα είναι η κινητήρια δύναμη για την Ελλάδα το 2024-2025 (γραφήματα)

Εurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Υποχώρησε στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 10 μηνών ο PMI Ευρωζώνης – Νέα συρρίκνωση της μεταποίησης τον Ιανουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ