Η Γερμανία θα δαπανήσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ (64,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίτο πακέτο που έχει σχεδιαστεί για να θωρακίσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του ραγδαίου πληθωρισμού, αναφέρει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση της έκπτωσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς  και 1,7 δισ. ευρώ σε φορολογικές ελαφρύνσεις για 9.000 ενεργοβόρες εταιρείες συμφωνήθηκαν από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σήμερα Κυριακή.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα τρία πακέτα μέχρι στιγμής», είπε ο Καγκελάριος Σολτς σε συνέντευξη Τύπου.

Και τα τρία πακέτα στήριξης έχουν ύψος 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι πρόκειται να ανακουφιστούν με μια εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ, οι φοιτητές με μια εφάπαξ πληρωμή διδάκτρων 200 ευρώ, εξηγεί ο Σολτς. Επιπλέον, πρόκειται να γίνει μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης. Θα αυξηθεί επίσης, το επίδομα τέκνων  κατά 18 ευρώ μηνιαίως για το 1ο και το 2ο παιδί  από το 2023

Όπως ανέφερε ο Σολτς, «η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας», για να προσθέσει ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για τον μελλοντικό της ενεργειακό εφοδιασμό.

«Θα τον περάσουμε αυτόν τον χειμώνα»,  ανέφερε κάνοντας λόγο για ενεργειακή ασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα χρησιμοποιήσει τα απροσδόκητα φορολογικά έσοδα έσοδα για να μειώσει τις τιμές τελικού καταναλωτή για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, είπε Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει ορισμένα κοινωνικά οφέλη με τον τρέχοντα ή τον αναμενόμενο ρυθμό πληθωρισμού στο μέλλον και θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για  ένα νέο εθνικό εισιτήριο τοπικών μεταφορών.

Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του CO2 κατά πέντε ευρώ ανά τόνο, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2023, θα αναβληθεί κατά ένα έτος για την 1η Ιανουαρίου 2024.  Επίσης, η διακοπή της φορολόγησης των συνταξιοδοτικών εισφορών το 2023 θα επιφέρει ανακούφιση 5 δισ. ευρώ για τους πολίτες.

Τα μέτρα έρχονται εν μέσω φόβων για ελλείψεις ενέργειας μετά την άρνηση  της Ρωσίας να ανοίξει εκ νέου τον αγωγό Nord Stream όπως είχε υποσχεθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα τα απομυζούν οι  αγορές. Θα οριστεί ανώτατο όριο εσόδων για όσους συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου βοήθειας θα χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εφοδιασμό των πολιτών σε χαμηλότερες τιμές.

 

Διαβάστε ακόμη:

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στον δρόμο για τη ΔΕΘ και οι πιέσεις προς την Ευρώπη για κοινές λύσεις

SOS από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου – Κινδυνεύει με εξαφάνιση

Έρευνα: Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση (pics)