Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα καθορίσει το βάθος των επιπτώσεων σε τιμές, ενέργεια και οικονομία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η εξίσωση για την οικονομία έχει δύο βασικές παραμέτρους: την αβεβαιότητα και τον χρόνο. Αν η κρίση αποδειχθεί βραχυχρόνια, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Αν όμως παραταθεί, τότε –όπως τόνισε– η πίεση θα περάσει πιο έντονα στην ενέργεια, στις μεταφορές και τελικά στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενεργειακό κόστος ήδη επηρεάζει άμεσα την οικονομία, γεγονός που έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα στήριξης. Όπως εξήγησε, η συζήτηση στο Eurogroup γίνεται ακριβώς για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Όπως υπογράμμισε, τα μέτρα που αποδίδουν είναι στοχευμένα, προσαρμοσμένα και προσωρινά, καθώς –όπως σημείωσε– έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη στήριξη των πιο ευάλωτων, χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τα δημόσια οικονομικά.

Αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα των αγορών, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε «διόδια», καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε περαιτέρω το κόστος ενέργειας και μεταφορών.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, αλλά χρειάζεται κινήσεις που να συνδέονται με τους στρατηγικούς της στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.

Όπως σημείωσε, απαιτούνται μεγαλύτερες τράπεζες και περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και ιδιαίτερα οι τεχνολογικές, όπου η Ευρώπη υστερεί έναντι άλλων μεγάλων οικονομιών.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για ανάπτυξη και πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια, σημειώνοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές συζητήσεις.

Διαβάστε ακόμη

ΗΑΕ: Η ρήξη με τις χώρες του Κόλπου, η στροφή στην Ευρώπη και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα (pics)

JPMorgan: Η ΔΕΗ αλλάζει μέγεθος, στα 21 ευρώ ο πήχης για τη μετοχή – Το μεγάλο στοίχημα των €4 δισ.

Πρόστιμα εφορίας: Αναδρομικές μειώσεις έως 80% σε εκπρόθεσμες δηλώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα