Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται να επιβάλλονται κυρώσεις στους δικαστές που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τις οποίες η αντιπολίτευση θεωρεί επικίνδυνες για το κράτος δικαίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βαρσοβία να μην εισάγει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και να ζητήσει τη συμβουλή διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε με 233 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 10 αποχές.

Το συντηρητικό, κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), είχε προτείνει αυτό το νομοσχέδιο αντιδρώντας στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας, τα οποία αμφισβήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε στον δικαστικό τομέα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε χθες, κατά την πρώτη ανάγνωση του κειμένου, ότι «προστατεύει και αποκαθιστά τη φυσιολογική κατάσταση» στη δικαιοσύνη.

«Ο νόμος αυτός προστατεύει το δημοκρατικό κράτος δικαίου» απέναντι στην απόλυτη εξουσία των δικαστών που θα προκαλούσε «χάος, αναρχία και ανισότητα», είπε ο υπουργός.

Ο Ζιόμπρο είπε ότι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αμφισβητούσε το κατά πόσο ήταν ικανοί ορισμένοι δικαστές (σ.σ. εκείνοι που διορίστηκαν από το νέο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης) να εκδίδουν έγκυρες αποφάσεις. Κατηγόρησε επίσης τους δικαστές που διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση ότι δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών αλλά εκείνα «της κάστας τους».

Το νομοσχέδιο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους δικαστικούς κύκλους της Πολωνίας, ενώ είχαν οργανωθεί και πολλές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Το πρωί σήμερα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το κράτος δικαίου, Βέρα Γιούροβα, προειδοποίησε την Πολωνία, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο του κοινοβουλίου. Η Γιούροβα «ενθάρρυνε» τις πολωνικές αρχές να συμβουλευτούν την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ. η οποία είναι αρμόδια για θέματα κράτους δικαίου) και κάλεσε όλους τους θεσμούς να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες για την εφαρμογή του μέχρι να υπάρξουν «οι αναγκαίες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, εξέφρασε την «ανησυχία» του για το νομοσχέδιο που, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος ότι θα παρεμποδίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία.