Σε ενημέρωση προς τους πελάτες του προχώρησε σήμερα ο εθνικός αερομεταφορέας της Πορτογαλίας, TAP, αναφέροντας ότι χάκερ υπέκλεψαν ορισμένα προσωπικά δεδομένα τους και τα δημοσίευσαν στο dark web -διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλες οι λεπτομέρειες για τις πληρωμές φαίνεται να είναι ασφαλείς.

Σε επιστολή της προς τους πελάτες της, η TAP ανέφερε πως η κυβερνοεπίθεση τον περασμένο μήνα είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν από τους σέρβερ της ονόματα, εθνικότητες, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατοικίας, τηλεφωνικές επαφές και αριθμοί frequent flyer.

«Η κυκλοφορία προσωπικών δεδομένων μέσω ανοικτών πηγών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παράνομης χρήσης τους, πιο συγκεκριμένα με στόχο να αποκτηθούν άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα ψηφιακά συστήματα σε απόπειρες απάτης όπως το phishing», ανέφερε η TAP.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε δεδομένα πληρωμών έχουν ανακτηθεί από τα συστήματα της TAP», συμπλήρωσε. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι έλαβε αμέσως περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των συστημάτων της και να προστατευθούν άλλα δεδομένα.

Επίσης, κάλεσε τους πελάτες της να είναι επιφυλακτικοί με αυτόκλητες επαφές που ζητούν προσωπικές πληροφορίες, λέγοντάς τους να μην κάνουν κλικ σε συνδέσμους και συνημμένα σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ακόμη, η TAP τούς συνέστησε να αλλάξουν τους κωδικούς τους με ισχυρότερους και είπε ότι θα απόσχει από περαιτέρω επαφή με μεμονωμένους πελάτες για το θέμα, ώστε να μην προκληθεί σύγχυση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της TAP, Κριστίν Ουμιέρες – Βίντενερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η εταιρεία είναι «πολύ σοβαρή με τα δεδομένα των πολιτών» και είπε πως το συμβάν είναι ανησυχητικό.

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε τον αριθμό των πελατών που επηρεάστηκαν, τον οποίο ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν γύρω στο 1,5 εκατ., λέγοντας πως τέτοιες εκτιμήσεις δεν ανταποκρίνονται απαραιτήτως στα γεγονότα. Επίσης, υποσχέθηκε επιπρόσθετες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια.

Πρόσφατα, στόχο κυβερνοεπίθεσης στην Πορτογαλία αποτέλεσε ο στρατός της χώρας, καθώς εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ φέρεται να υπεκλάπησαν και να τέθηκαν προς πώληση στο dark web, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario de Noticias. Οι πορτογαλικές Αρχές δεν έχουν παραδεχθεί την υποκλοπή, αλλά έχουν πει ότι διεξάγουν έρευνα για το αν είχε διαπραχθεί.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη από την ενεργειακή κρίση

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)

Γερμανία: Εξετάζεται και η εθνικοποίηση της πρώην Gazprom Germania