Τη φάση διερεύνησης για τη «μορφή» που θα έχει το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο το εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί σε εμπόρους και πολίτες.

Επίσης, κατά το διάστημα αυτό θα εξεταστεί η επίδραση που θα έχει το ψηφιακό ευρώ στην αγορά, καθώς και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει την αποδοτικότητα του ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος της κεντρικής τράπεζας.

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, χωρίς να αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά λειτουργώντας συμπληρωματικά προς αυτά.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι πιο ασφαλές σε σχέση με τα χαρτονομίσματα, θα μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα και θα απλοποιήσει τις ψηφιακές πληρωμές, ενώ αναμένεται να μειώσει την παραοικονομία.

Ακόμη, θα μπορεί να αλλάζει κανείς το ευρώ σε δολάριο με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα και θα διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, για τη χρήση του ψηφιακού ευρώ οι πολίτες θα χρειαστούν ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς οι χάκερ θα έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν ολόκληρο το ποσό που θα υπάρχει σε αυτό, όπως έχει ήδη συμβεί με τα κρυπτονομίσματα.

Το ψηφιακό ευρώ δεν αποτελεί κρυπτονόμισμα

Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι το ψηφιακό ευρώ έχει σημαντικές διαφορές από τα κρυπτονομίσματα, καθώς τα τελευταία έχουν συχνά ευμετάβλητες τιμές, γεγονός που καθιστά τη χρήση τους δύσκολη.

Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν δημόσιο οργανισμό, σε αντίθεση με το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζεται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η φάση διερεύνησης από την ΕΕ για το ψηφιακό ευρώ θα διερκέσει δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα δοκιμαστούν λύσεις με τράπεζες και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για τις υπηρεσίες πληρωμών.

Διαβάστε ακόμη

Meteo: Tα καμένα φέτος ξεπέρασαν ήδη κατά 180% τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020

Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει τελειώσει – Αύξηση των τιμών κατά 1.000%

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές επιδόσεις και θετικές συστάσεις από τους αναλυτές