Ευρώπη

Reuters: Μόνο 10 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ

  • newsroom


Σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν, η αύξηση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τίθεται στο 0,7% - 2,7% μέχρι το 2025

Mόλις δέκα είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ίσως χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια στο πλαίσιο της οδηγίας Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που τέθηκε υπόψιν του Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερος των 52,2 δισ. ευρώ που ανέφεραν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) το 2020.

Αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τον κλάδο, ο οποίος κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν εμφανίζει υψηλά κέρδη, ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την οδηγία Βασιλεία ΙΙΙ, που έχει στόχο να αποτρέψει μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008, η αύξηση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τίθεται στο 0,7% – 2,7% μέχρι το 2025 και στο 6,4% – 8,4% μέχρι το 2030.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EBA, αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να οδηγήσει μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες (10 από τις 99 τράπεζες στο δείγμα ελέγχου) στο να πρέπει να αντλήσουν συνολικά […] λιγότερα από 27 δισ. ευρώ», αναφέρει στο έγγραφο η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η EBA, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχθηκαν βρίσκονται σε 17 χώρες και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι κανονισμοί της οδηγίας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπουν ότι οι ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούν να επιβάλουν απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς κινδύνους.

Επίσης, τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην ΕΕ θα επιβλέπονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θα υπόκεινται σε κοινή διαδικασία αδειοδότησης. Εξάλλου, τα περιουσιακά στοιχεία τους στα τέλη του 2020 ανέρχονταν σε 510 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Διαβάστε ακόμη

Μέσα στο 2022 θα επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Γιατί υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Σύνοδος Κορυφής: Ο Σαρλ Μισέλ μετρά το κενό που αφήνει η Μέρκελ – Πώς την αποχαιρετά