Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Ο Σαρλ Μισέλ μετρά το κενό που αφήνει η Μέρκελ – Πώς την αποχαιρετά

  • newsroom


«Xωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις συνεδριάσεις των 27

Χειροκροτώντας όρθιοι αποχαιρέτησαν οι ηγέτες της ΕΕ την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που συμμετέχει στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι συνεδριάσεις των 27 «χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

«Είναι ένα πρόσωπο που επί 16 χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους 27, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολλή ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ «θα αφήσει μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στη θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Αυστριακός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η Καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον τεράστιο σεβασμό του προς το πρόσωπο της.

«Θα λείψει στην Ευρώπη»

«Ηταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα […] Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα τον βαθμό στον οποίον το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της ΕΕ πληθαίνουν τους διθυράμβους και τις ευχαριστίες προς την γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο Καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Πάντως, στην ηγεσία της πρώτης οικονομικής δύναμης της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Άνγκελα Μέρκελ επικρίθηκε σφοδρά για την στάση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008 – 2009), αλλά στη συνέχεια επαινέθηκε για τη διαχείριση της μεταναστευτική κρίσης του 2015 και για το ότι συμφώνησε τελικά στην ανάληψη κοινού χρέους από τους 27.

Η Γερμανία θα έχει νέο Καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν χθες σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και φιλελεύθεροι, οι οποίοι διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Ολαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Μέσα στο 2022 θα επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τι «ψάχνουν» οι Ούγγροι της HOLD στη Fourlis

Νίκος Τσάκος στο newmoney: «Η ναυτιλία είναι μαραθώνιος – Έχουμε συνηθίσει τα πάνω και τα κάτω» (pic)