Την πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του LNG, ζητά ένας ευρύς συνασπισμός μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επιστολή του προς τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ώρα για τα ημίμετρα έχει παρέλθει», γράφουν στην επιστολή, την οποία υπογράφει ένας συνασπισμός 60 βουλευτών της ΕΕ, και την οποία αποκαλύπτει το Euractiv, ζητώντας σκληρότερα μέτρα κατά του Κρεμλίνου και των εξαγωγών ενέργειας του.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων στην αγορά της ΕΕ», αναφέρει η επιστολή, την πρωτοβουλία για την οποία ξεκίνησε ο βουλευτής Ville Niinistö από τη Φινλανδία.

Συνυπογεγραμμένη από νομοθέτες από πολλές χώρες της ΕΕ που ανήκουν στην κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά, τους κεντρώους φιλελεύθερους, τους εθνικούς συντηρητικούς και τους Πράσινους, η επιστολή απευθύνεται σε ηγέτες της ΕΕ και υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας. Η Ευρώπη «παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου μέσω αγωγών και ρωσικού LNG», σημειώνουν οι νομοθέτες, με βάση την έρευνα του Ιανουαρίου 2024 από τη μη κερδοσκοπική CREA με έδρα τη Φινλανδία.

Οι έρευνες εκτιμούν ότι η ΕΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της από τη Ρωσία από την απαγόρευση του πετρελαίου το 2022, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι νομοθέτες τονίζουν ότι με δεδομένη την «απίστευτα άκαρδη, κυνική δολοφονία του πιο γενναίου μαχητή της Ρωσίας για την ελευθερία», του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «άσεμνο, ηθικά λάθος και στρατηγικά μυωπικό» να συνεχίζει κανείς τις συναλλαγές με το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, κηδεύτηκε στη Μόσχα την Παρασκευή (1 Μαρτίου). Ένας ευρωπαϊκός νόμος που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη φιλοδοξία εγκρίθηκε ανεπίσημα τον Δεκέμβριο του 2023 ως μέρος του «πακέτου υδρογόνου και αερίου» που εξουσιοδοτεί τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν πόση ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου και LNG επιτρέπονται στις χώρες τους.

Όπως επισημαίνει το Euracitv, όταν αυτός ο νόμος τεθεί σε ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί περίπου στα μέσα του 2024, θα εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ να λάβει αυτήν την απόφαση – αν και χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία παραμένουν ανίκανες ή απρόθυμες να μειώσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αυστριακή κυβέρνηση πάντως, συμφώνησε να παράσχει ένα μέρος των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αγωγού, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να εισάγει φυσικό αέριο μέσω της Γερμανίας, εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής πίεσης για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Στην «Alter Ego Media» τα σήματα της «Ελευθεροτυπίας» έναντι €8,1 εκατ.

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

BofA: Τιμή στόχος για τον δείκτη S&P 500 στις 5.400 μονάδες 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ