Περαιτέρω momentum αποκτά η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τον κλάδο των υπηρεσιών να καταγράφει μεγάλη άνοδο τον Απρίλιο και το επιχειρηματικό κλίμα να επιδεικνύει επαρκή ανθεκτικότητα στην πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.

Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, δηλαδή στις 54,4 μονάδες, χάρη στη μεγάλη ζήτηση και τη βελτίωση της απασχόλησης. Ήπια άνοδο, ωστόσο, εμφάνισαν και οι τιμές.

Euro-Area Activity Rises to Highest Level in 11 Months

Η εν λόγω μεταβολή, παρ’ όλα αυτά, αποδείχθηκε αρκετά… άνιση, καθώς η μεταποίηση κατέγραψε νέα πτώση, ενώ οι υπηρεσίες σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, κάτι που διευρύνει την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κλάδων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

«Τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ καλή συνολική οικόνα της οικονομίας, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει. Όμως, το κενό μεταξύ του κλάδου υπηρεσιών και του κλάδου μεταποίησης διευρύνθηκε περαιτέρω» σχολίασε ο Κίρους ντε λα Ρούμπια, αναλυτής της Hamburg Commercial Bank.

H Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να γλίτωσε την ύφεση φέτος τον χειμώνα, καθώς οι χώρες – μέλη απέφυγαν τις ενεργειακές ελλείψεις. Μάλιστα, οι αναλυτές προσβλέπουν σε μια ήπια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του 2023, παρότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει η Νο.1 πρόκληση.

«Ούτε οι τιμές εισαγωγών, ούτε οι τιμές πωλήσεις δείχνουν κάποια σημαντική επιβράδυνση» επισημαίνει ο ντε λα Ρούμπια, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής».

Ας σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 3,5%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν τουλάχιστον ακόμη τρεις παρεμβάσεις των 25 μονάδων βάσης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Οι «Τσακαλοδραγασάκηδες»… παίζουν μπάλα, τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ευμορφίδης πολιτικός και ο Τζώρτζης διακοπάρει στις Σπέτσες

«Ραντεβού» με τη Standard & Poor’s – Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα και ο σκόπελος των εκλογών

Άρπαξε 2 δισ. σε crypto, τον βρήκαν στην Αλβανία – Το story της μεγάλης απάτης (pics)