Με συνεχείς αντιπαραθέσεις για  μια πιθανή επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαικη΄Ενωση, ολοκληρώθηκε η πρώτη, μαραθώνια συνεδρίαση, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην σκιά της πλήρους αντιπαράθεσης Γαλλίας- Γερμανίας.   Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε ως πρωταρχικούς στόχους την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τις στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από  το Ιράν που συνδράμουν την Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν και πάλι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίποτα δεν πάει καλά ανάμεσα στον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν Η ανακοίνωση της Γερμανικής Καγκελαρίας, το απόγευμα της Τετάρτης, για την επ’ αόριστον αναβολή του Γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου Υπουργών – που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα στο Φονταινεμπλώ, μετά από μια πρώτη ακύρωση τον Ιούλιο, είναι ένα πολιτικό μήνυμα ακόμη πιο καταστροφικό από όσο είναι η άρνηση του Βερολίνου να δεχτεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες κάποτε ονομάζονταν ως η ¨ατμομηχανή της ΕΕ” δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Από την μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας έως την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των “27”, την κοινή αμυντική πολιτική (σ.σ η Γερμανία επιλέγει αμερικανικά και ισραηλινά αμυντικά συστήματα) και την συνεργασία στον αγωγό  MidCat, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ρήνου, δείχνουν ότι υφίσταται τεράστιο πρόβλημα στην ηγεσία της ΕΕ.

Οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή ενότητα και ότι η Γερμανία είναι μέρος της. Δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονώνεται. Είναι σημαντικό σε βασικά ζητήματα να ,μπορούμε να βρούμε ομοφωνία».

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι οποιαδήποτε διαφωνία αφορά τη μέθοδο και όχι τον στόχο. «Οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του άνθρακα πρέπει να πέσουν. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει επίσης να μειωθούν και αυτό είναι κάτι που απαιτεί κοινή προσπάθεια από όλους εμάς στην Ευρώπη», Η Ολλανδία δήλωσε επίσης ότι φοβάται ότι εάν υπάρξει απόφαση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ενδέχεται να υπάρχουν ελλείψεις στην ΕΕ. «Όλοι θέλουν να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν”, είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Διαβάστε ακόμη:

Ο καλύτερος μήνας μετά την πανδημία ο φετινός Σεπτέμβριος για τα ξενοδοχεία στην Αθήνα (πίνακας)

Η αγρανάπαυση των Funds, το αραβικό παζάρι για το Four Seasons, η Covalis παίζει ΔΕΗ και η μανία με τις Porsche 

Μυτιληναίος: 4 έως 5 φορές υψηλότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς τις επιδοτήσεις