Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει για πρώτη φορά την Ουκρανία με άρματα μάχης για να τη βοηθήσει να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε σήμερα το Sky News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μια δυτική πηγή με γνώση των συνομιλιών, εδώ και μερικές εβδομάδες διεξάγονται συζητήσεις για την παράδοση του βασικού άρματος μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Sky News, η χορήγηση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς τη χώρα, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το θέμα.

Επίσης, το βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε μια μη κατονομαζόμενη πηγή, που τόνισε ότι το Λονδίνο ενδέχεται να προσφέρει περίπου δέκα άρματα μάχης Challenger 2.

Το Challenger 2 είναι ένα άρμα μάχης που έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε άλλα άρματα μάχης και χρησιμοποιείται από τον βρετανικό στρατό από το 1994 Έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τους δυτικούς συμμάχους για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται.

«Τα άρματα μάχης μπορούν κάλλιστα να είναι μέρος αυτής και η προέλευσή τους […] ποιοι σύμμαχοι τα παρέχουν, είναι κάτι για το οποίο, φυσικά, εργαζόμαστε σε συντονισμό μεταξύ μας», είπε ο Κλέβερλι, έπειτα από συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμη

«Χρυσή» χρονιά για την πληροφορική και το 2023 – Τι περιμένουν οι εταιρείες

2023: Και εισαγόμενη «ύφεση» μετά την εισαγόμενη ακρίβεια

Σμίχαλ: Η Ουκρανία αναμένει ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις και στη Rosatom