Σχέδιο επτά σημείων για το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη προτείνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας πως τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μετανάστευση υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

«Αν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση, τότε θα είναι πιο εύκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσει και τα υπόλοιπα προβλήματα της, όπως η κρίση χρέους στην Ελλάδα και το Brexit», εκτιμά ο ίδιος, σημειώνοντας πως πρωταρχικό μέλη πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου για την χορήγηση ασύλου.

Αυτό αποτελεί το πρώτο σημείο του σχεδίου, και συγκεκριμένα, η δέσμευση των χωρών της Ε.Ε. να δέχονται τουλάχιστον 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες ετησίως από τα κράτη υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι χώρες υποδοχής, δηλαδή η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ τρίτον, σημειώνει ότι θα πρέπει παράλληλα να χαλαρώσει η δημοσιονομική λιτότητα που έχει επιβληθεί, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορέσουν στη συνέχει να ανακατευθυνθούν προς την διαδικασία ασύλου.

Τέταρτο σημείο αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, και πέμπτο, η δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών.

Εκτός από τη στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να στηρίξουν επαρκώς και τις χώρες που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες ενώ ως τελευταίο (έβδομο) σημείο αναφέρει το όφελος που θα προκύψει από όλη αυτή τη διαδικασία, με δεδομένη την γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανανέωσή του και τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι ειδικευμένοι οικονομικοί μετανάστες βελτιώνουν την παραγωγικότητα και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη», υποστηρίζει ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι πλέον η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. βρίσκεται σε κίνδυνο.