Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο αψήφησε τις προσδοκίες της αγοράς για επιβράδυνση και παρέμεινε σταθερή σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη, ενώ ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Η Eurostat εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου τρίμηνου.

Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν αναμένει αύξηση μόνο κατά 0,1%. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Eurostat για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς για την αρνητική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στη Γερμανία.

Πληθωρισμός

Ξεχωριστά, η Eurostat ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 0,8% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, ωστόσο και παρά τα χρόνια της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων, απέτυχε να φέρει την αύξηση των τιμών πιο κοντά στον στόχο της.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης πληθωρισμού στο 0,7% αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 2016. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα των μελών της ΕΚΤ που πιστεύουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί.

Ο βραδύτερος πληθωρισμός τον Οκτώβριο οφειλόταν κυρίως στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ανεργία

Η Eurostat ανέφερε επίσης ότι η ανεργία στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερή στο 7,5% του εργατικού δυναμικού, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, αλλά σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία έφτασε οριακά υψηλότερα στα 12,335 εκατομμύρια από 12,302 εκατομμύρια τον Αύγουστο.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2019 καταγράφηκαν στην Τσεχία (2,1%) και τη Γερμανία (3,1%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (16,9% τον Ιούλιο του 2019) και στην Ισπανία (14,2%).

Τον Σεπτέμβριο, 3.223 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 2.283 εκατομμύρια ήταν στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2018, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 145.000 στην ΕΕ και κατά 109.000 στη ζώνη του ευρώ.