Σε ισχύ τέθηκε από την Τρίτη, η απαγόρευση της ΕΕ για το μελάνι για τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ που περιέχει χημικές ουσίες που φοβούνται ότι προκαλούν καρκίνο ή άλλους κινδύνους για την υγεία .

Η απαγόρευση καλύπτει επικίνδυνες ουσίες όπως ορισμένες αζωχρωστικές, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), μέταλλα και μεθανόλη.

«Ο περιορισμός καλύπτει καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, χημικές ουσίες που απαγορεύονται στα καλλυντικά, ευαισθητοποιητικά δέρματος, ερεθιστικά δέρματος και ματιών, ακαθαρσίες μετάλλων, αρωματικές αμίνες και ορισμένες χρωστικές», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας των ευρωπαίων πολιτών είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες στο μελάνι για τατουάζ μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια τέτοια ανησυχία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σόνια Γκοσποντίνοβα.

Η οδηγία — που συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν από ενάμιση χρόνο — την καθιστά πλέον εφαρμόσιμη σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, είπε ότι υπάρχουν ασφαλέστερα υποκατάστατα χημικά για χρήση στις περισσότερες χρωστικές και χρωστικές.

«Όπου δεν υπάρχουν επί του παρόντος υποκατάστατα, υπάρχει περίοδος χάριτος, ώστε ο κλάδος να έχει χρόνο να βρει εναλλακτικές λύσεις», είπε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECA) είπε ότι τα μελάνια τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ περιέχουν χημικά μείγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα, προκαλώντας «δερματικές αλλεργίες και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο».

Σημείωσε ότι οι χρωστικές μελάνης μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα από το δέρμα, επηρεάζοντας όργανα όπως οι λεμφαδένες και το συκώτι — και ότι η θεραπεία με λέιζερ για τη διαγραφή των τατουάζ μπορεί να σπάσει τις ουσίες σε μικρότερα σωματίδια που κυκλοφορούν στο σώμα.

«Καθώς οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για μια ζωή, υπάρχει επίσης η πιθανότητα μακροχρόνιας έκθεσης στα δυνητικά επιβλαβή συστατικά», ανέφερε.

Οι δύο κύριες ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν επί του παρόντος υποκατάστατα είναι οι συνθετικές βαφές φθαλοκυανίνης χαλκού που χρησιμοποιούνται συνήθως στα τατουάζ: Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 7.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές λένε ότι και οι δύο φοβούνται ότι προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αν και τα στοιχεία είναι αδιευκρίνιστα.

Το ECA είπε ότι οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές είναι απίθανο να δουν αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ΕΕ.