Τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια που έλαβε η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, «δεν είναι αρκετά στοχευμένα», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι αυτό που βλέπουμε στα σχέδια της Ελλάδας είναι ότι πρώτον, «η ποιότητα των μέτρων δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε» και αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε και σε άλλες χώρες.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι θετικό ότι αυτά τα μέτρα για την ενέργεια που ήταν αρκετά υψηλά στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, προβλέπεται ότι το 2023 θα μετριαστούν.

«Αυτό είναι μια πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι. Μέχρι στιγμής, πάντως, παρατήρησε ότι το 2022 η Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της για ενεργειακά μέτρα και προβλέπει μείωση των δαπανών αυτών για το 2023.

«Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη της Επιτροπής ότι οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό, ο Πάολο Τζεντιλόνι παρατήρησε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα σχεδόν για όλες τις χώρες στην ΕΕ, αλλά για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία. Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, όμως η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της καταναλωτικής ισχύος, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Όπως είπε, έχουμε δύο κινδύνους μπροστά μας: Ο ένας είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος είναι ο σπειροειδής αυξανόμενος πληθωρισμός. Η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού θα έβλαπτε επίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρατήρησε ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισορροπία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού-μισθών», τόνισε.

Τζεντιλόνι: Ελπίζω ότι τα προβλήματα Ιταλίας – Γαλλίας θα ξεπεραστούν γρήγορα

Τη σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ερωτηθείς σχετικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου για τις οικονομικές προβλέψεις ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών και ελπίζω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κομισιόν ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

Διαβάστε ακόμη:

H ουκρανική σημαία υψώθηκε στη Χερσώνα – Η Μόσχα ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της (tweets)

Συρροή αγοραστών στην Τέρνα Ενεργειακή – Κοντά στο ιστορικό υψηλό η μετοχή

Κομισιόν: Ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα το 2022 – Αισθητή επιβράδυνση στο 1% το 2023