Σημαντικό πλήγμα υπέστη η ευρωπαϊκή οικονομία τον Μάιο, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, θέτοντας σε κίνδυνο το ανοδικό momentum της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε αναπάντεχα στις 44,6 μονάδες τον Μάιο, χάνοντας το όριο των 50 μονάδων, το οποίο συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ύφεσης και της ανάπτυξης.

Ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και παρέμεινε άνω των 50 μονάδων (55,9 μονάδες).

Euro-Area PMI Numbers Still Signal Overall Expansion

Τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να εντείνουν τα ανησυχητικά σημάδια γύρω από τη μεταποίηση της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας, η οποία για φέτος περιμένει σχεδόν μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ -αποφεύγοντας πάντως, την ύφεση.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,4% στο β’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Όμως, μετά και τα σημερινά μεγέθη, αυτή η εκτίμηση τίθεται εν αμφιβόλω.

«Το ΑΕΠ είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο β’ τρίμηνο χάρη στην υγιή κατάσταση των υπηρεσιών. Όμως, η μεταποίηση αποτελεί ένα ισχυρό αγκάθι στο momentum της οικονομίας» εξηγεί στο Bloomberg o επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Κίρους ντε λα Ρούμπια.

Η σκιά γύρω από την ανάπτυξη αντανακλάται και στα μικτά στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες για ακόμη μία φορά αποτυπώνουν τις αποκλίσεις ανάμεσα στις επιμέρους βιομηχανίες.

Έτσι, ενώ οι τιμές στα εργοστάσια υποχώρησαν τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020, στις υπηρεσίες κατεγράφη ισχυρή άνοδος εν μέσω της δυναμικής ζήτησης.

Διαβάστε ακόμα

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ

Goldman Sachs: Οι μετεκλογικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ