Έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής, όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα, ανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου.

Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαγωγές σιτηρών και λαδιού. «Μόνο την περασμένη Δευτέρα έφτασαν παραγγελίες από το εξωτερικό για 200.000 τόνους σίτου, ενώ μέσα σε τρεις ημέρες οι εξαγωγές σπορέλαιου αυξήθηκαν κατά 109%», δήλωσε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις αλεύρων και σπορέλαιου στην εσωτερική αγορά.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε αποθέματα 800.000 τόνων σιταριού και 1 εκατ. τόνους καλαμπόκι, ενώ τον Αύγουστο θα φτάσει και η νέα σοδειά. Οι ανάγκες της χώρας για σιτάρι ετησίως είναι 1,2 εκατ. τόνοι, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να φτιάξουν αποθέματα τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθησυχάζοντας τους πολίτες της χώρας.

Ακόμη, τόνισε ότι η Σερβία θα βοηθήσει και τις γειτονικές χώρες, όπως τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, στην περίπτωση που παρουσιάσουν ελλείψεις σε σιτηρά.

Για τα καύσιμα, ο Βούτσιτς τόνισε ότι το κράτος προετοιμάζεται για το πιο απαισιόδοξο σενάριο, δημιουργώντας αποθέματα. «Για την ώρα υπάρχει επάρκεια καυσίμων για μερικούς μήνες, τα διυλιστήρια λειτουργούν κανονικά, το κράτος επιχορηγεί με 100 εκατ. ευρώ την αποθήκευση καυσίμων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο πόλεμος διαρκέσει μήνες. Γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η τιμή των καυσίμων απασχολεί περισσότερο την πολιτική ηγεσία, εκτίμησε ωστόσο ότι η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα περιορίσει τις ανατιμήσεις. Όπως δήλωσε, το μέτρο αυτό θα αποφέρει μείωση των κρατικών εσόδων κατά 35 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σημειώνεται ότι από αύριο (11.3.2022) παύει να ισχύει το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων που επέβαλε πριν από έναν μήνα η σερβική κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διακοπεί στο άμεσο μέλλον -είτε εξαιτίας του πολέμου είτε εξαιτίας κάποιας απόφασης από την ΕΕ ή και της ίδιας της Ρωσίας- η εισροή του ρωσικού πετρελαίου και αερίου που φτάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσα από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και «η τιμή του θα παραμείνει η χαμηλότερη στην Ευρώπη», μιας και παράγεται με τη χρήση λιγνίτη, ενός ορυκτού που διαθέτει η Σερβία.

Διαβάστε ακόμη

Νέα επιδείνωση στο Χρηματιστήριο με φόντο την Ουκρανία – Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές (Upd)

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού 7,2% τον Φεβρουάριο

Σύνοδος Κορυφής: «Πάγος» από Ρούτε και Μακρόν στο ουκρανικό αίτημα ένταξης στην ΕΕ