Η επιστροφή των Εργατικών στην Downing Street μετά από 14 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι πλέον γεγονός, όπως και αναμενόταν στη Βρετανία, με τους αναλυτές των αγορών πλέον να έχουν εστιάσει περισσότερο στην ατζέντα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Κιρ Στάρμερ, προκειμένου να εκτιμήσουν την επόμενη ημέρα.

Σε μια εποχή που η οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι διάχυτη στη χώρα, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα παρουσίασαν διαφορετικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που πιθανότατα θα είχαν διαφορετικές συνέπειες για το επενδυτικό περιβάλλον.

Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος, για παράδειγμα, να αυξήσει τους φόρους για την αποζημίωση που έλαβαν οι διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων δημιούργησε μερικές αντιδράσεις και οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ευρύτερα.

Και το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα το πώς μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές οι λεπτομέρειες του προγράμματος των Εργατικών πλέον, με το CNBC, να εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αλλαγή της κυβέρνησης στις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το CNBC, οι αγορές μετοχών συνολικά είναι απίθανο να αντιδράσουν έντονα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ορισμένες μεμονωμένες μετοχές και κλάδοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

«Η αλήθεια για τις εκλογές είναι ότι, τις περισσότερες φορές, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά», δήλωσε στο CNBC ο James McManus, επικεφαλής επενδύσεων στη Nutmeg. «Τα ιστορικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους σπάνια κινούν τις αγορές όταν παραδοθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Η Susannah Streeter, της Hargreaves Lansdown, συμφώνησε γενικά με τα σχόλια του McManus, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Μια ευρέως προβλεπόμενη νίκη του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή μεγαλύτερης σταθερότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο… η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα», είπε.

Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίστηκε από συχνές αλλαγές ηγεσίας, οι οποίες κατά καιρούς οδήγησαν σε αναταραχή στην αγορά — ειδικά κατά τη σύντομη πρωθυπουργία της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Ορισμένοι κλάδοι — και επομένως συγκεκριμένες μετοχές — θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, επεσήμανε η Streeter. Πίεση θα μπορούσε να προστεθεί στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν να αυξήσουν τα πρόστιμα για τις εταιρείες ύδρευσης που ήδη επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος. Εν τω μεταξύ, η δέσμευση του κόμματος να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας θα μπορούσε να ωφελήσει τις μετοχές του κλάδου με πρόσθετες δαπάνες για νέα τεχνολογία και εξοπλισμό.

Η βρετανική λίρα

Αναφορικά με τη βρετανική λίρα οι αναλυτές δεν βλέπουν να επηρεάζεται έντονα από τις εκλογές.
Αφού τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η προσοχή θα απομακρυνθεί γρήγορα από τις βρετανικές εκλογές, ανέφεραν οι αναλυτές Shreyas Gopal και Sanjay Raja της Deutsche Bank.

«Για την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή στις εκλογές σε ολόκληρη την ήπειρο, ειδικά στη Γαλλία και, στη συνέχεια, στα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς στα μέσα Ιουλίου θα καθορίσουν εάν η BoE είναι σε θέση να ενεργοποιήσει μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις αρχές Αυγούστου», είπαν.

Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχουν επίσης «τεράστιοι κίνδυνοι» για τη λίρα υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών, δήλωσε στο CNBC ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής FX στην ING. Οι πιθανές επαναδιαπραγματεύσεις των συμφωνιών για το Brexit θα ήταν, αν μη τι άλλο, πιο υπέρ της ανάπτυξης υπό το Εργατικό Κόμμα και οι κίνδυνοι υπερβολικών κρατικών δαπανών είναι επίσης χαμηλοί, εξήγησε.

Αγορά ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί να αντιδρούν σε πιθανές νέες πολιτικές υπό το Εργατικό Κόμμα, δήλωσε η Streeter του Hargreaves Lansdown.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η εκπρόσωπος της οικονομίας του Εργατικού Κόμματος Ρέιτσελ Ριβς ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες του κρατικού δανεισμού σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Αλλά η εστίαση της αγοράς ομολόγων φαίνεται να είναι αλλού, είπε η Streeter.

«Μέχρι στιγμής, αυτό δεν φαίνεται να έχει διαταράξει τις αγορές χρέους, καθώς οι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι στην κερδοσκοπία των επιτοκίων από τα επενδυτικά σχέδια μιας επερχόμενης κυβέρνησης», είπε.

Διαβάστε ακόμη 

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ