Ευρώπη

Βρετανία: Χωρίς ποτά και σαμπάνιες τα Χριστούγεννα λόγω έλλειψης οδηγών

  • newsroom


Ο τομέας των οίνων και αλκοολούχων ποτών της χώρας καλεί την κυβέρνηση να δράσει, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν άδεια ράφια κατά τα Χριστούγεννα

Ανησυχία σχετικά με την έλλειψη οδηγών φορτηγών που πλήττει τη Βρετανία εκφράζει ο τομέας των οίνων και αλκοολούχων ποτών της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να δράσει, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν άδεια ράφια κατά τα Χριστούγεννα και έλλειψη σε σαμπάνιες.

Η ένωση WSTA αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου ότι η κυβέρνηση πρέπει «να λάβει επείγοντα μέτρα», επισημαίνοντας πως «η αύξηση του κόστους και το χάος της αλυσίδας εφοδιασμού καθυστερούν τις παραδόσεις των οίνων και των αλκοολούχων ποτών».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι και οι εισαγωγές χρειάζονται αυτήν τη στιγμή «έως και τον πενταπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με πριν από ένα έτος».

Στην επιστολή, που υπογράφουν 49 επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ άλλων τα τοπικά παραρτήματα των Moët Hennessy και Pernod Ricard, η ένωση οίνων και αλκοολούχων ποτών καλεί τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς να ενεργήσει «πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων».

Παραγγελίες που άλλοτε αποστέλλονταν σε δύο ή τρεις ημέρες, «γνωρίζουν σήμερα καθυστερήσεις επεξεργασίας 15 ημερών» και το κόστος των μεταφορέων «έχει αυξηθεί κατά περίπου 7%», συνεχίζει η ένωση, καθώς οι οδηγοί φορτηγών, τους οποίους «πολιορκούν» οι μεταφορικές εταιρείες, βλέπουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση στις αλυσίδες εφοδιασμού, την οποία τροφοδοτεί κυρίως η έλλειψη οδηγών φορτηγών. Το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται στη χώρα, καθώς προκλήθηκε από την ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας, όμως εκεί έχει οξυνθεί εξαιτίας του Brexit, που περιπλέκει την επιστροφή των Ευρωπαίων εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα επιχειρώντας να επιλύσει την έλλειψη οδηγών φορτηγών, όπως η επιτάχυνση της εκπαίδευσης των οδηγών ή η προσωρινή θέσπιση θεωρήσεων εισόδου εργασίας για τον κλάδο.

Όμως, όπως τονίζει στο δελτίο Τύπου ο Μάιλς Μπέιλ, γενικός διευθυντής της WSTA, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω «για να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν με το ένα χέρι δεμένο κατά τη διάρκεια των εορτών και πέραν αυτών».

Η ένωση ζητά ειδικά από τον υπουργό Μεταφορών να παρατείνει το προσωρινό πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου, που αναμένεται να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου, ή ακόμη να διευκολύνει τη μεταφορά των εμπορευμάτων από τα βρετανικά λιμάνια, που είναι αυτή τη στιγμή κορεσμένα.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα – «Ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ

Aλλάζει η φορολοταρία: Kληρώσεις για €50.000 κάθε μήνα – Εως και €100.000 τα Χριστούγεννα

Reuters: Αυστηρούς κανόνες για το χρέος ετοιμάζει η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας