Το ποσοστό ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 3,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Όπως μεταδίδει το BBC, η ανεργία στη Γηραιά Αλβιώνα μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1974.

Ωστόσο, οι μισθοί στη χώρα εξακολουθούν να συμπιέζονται, με τις αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων να μην ακολουθούν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών, οι πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν κατά 2,8%, ανέφερε η ONS. Ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει σε υψηλά 40 ετών, ήτοι στο 10,1%. Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, προβλέπεται ότι θα δείξουν άνοδο του πληθωρισμού.

Στους παράγοντες που συνέβαλαν στην υποχώρηση συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν αναζητούν πλέον εργασία και επομένως υπολογίζονται στον υπολογισμό του αριθμού ου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Το ποσοστό του οικονομικά ανενεργού πληθυσμού αυξήθηκε στο 21,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Άλλες μετρήσεις υποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας στη χώρα ενδεχομένως να βρίσκεται στην αρχή σημαντικών αλλαγών. Το ποσοστό απασχόλησης και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε ελαφρώς, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

«Η έκρηξη των θέσεων εργασίας που ξεκίνησε πραγματικά έξι μήνες μετά την πανδημία μάλλον φτάνει στο τέλος της τώρα», δήλωσε ο Τζέιμς Ριντ, πρόεδρος της εταιρείας εύρεσης εργασίας, Ριντ, στην εκπομπή Τοday του βρετανικού δικτύου.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές κενές θέσεις εργασίας και οι εταιρείες εξακολουθούν να διαφημίζουν πολλές θέσεις εργασίας, και γι’ αυτό βλέπουμε την ανεργία να ακολουθεί πτωτική πορεία.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Το ερώτημα που εύλογα εγείρεται είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα υπάρξει μείωση των κενών θέσεων εργασίας; Αυτό είναι ξεκάθαρα ανησυχητικό, αλλά τα δεδομένα μας αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, επειδή έχουμε ακόμη μεγάλο αριθμό κενές θέσεων εργασίας και πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να αναζητούν προσωπικό».

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά στον μέγιστο βαθμό μέσα σε δύο μόλις χρόνια, – κατά 34.000 μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου– αν και ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το ποσοστό απασχόλησης υποχώρησε επίσης στο 75,4%, μια μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το μόνιμο χάσμα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ως προς την αύξηση των αποδοχών ήταν επίσης πρόδηλο από τα στοιχεία της στατιστικής αρχής.

Η μέση αύξηση των τακτικών αποδοχών για τον ιδιωτικό τομέα ήταν 6% τον Μάιο έως τον Ιούλιο, έναντι 2% για τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το ONS, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με εξαίρεση την περίοδο κορύφωσης του πανδημικού κύματος στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα κάνει πιο επίμονες τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς και τα τελευταία στοιχεία θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την επιθετική νομισματική της πολιτική την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων

Σήμα κινδύνου από την Goldman Sachs: Υψηλό το ρίσκο στην Ευρώπη, «underweight» για τις μετοχές

Το γερμανικό σχέδιο των €67 δισ. για τις εταιρείες ενέργειας