Το 92% των εργαζομένων σε υπεράκτιες πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Βρετανία υποστηρίζει την κρατικοποίηση σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί μια δικαιότερη και πιο αποτελεσματική μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επίσης, σύμφωνα την έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ερωτηθέντες τάσσονται σε ποσοστό 94% υπέρ ενός «μόνιμου φόρου επί των απροσδόκητων κερδών» στον κλάδο.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 1.000 εργαζομένων στον υπεράκτιο τομέα στην Αγγλία και τη Σκωτία, ιδίως από τη ΜΚΟ «Friends of the Earth», καθώς και από μεγάλα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα RMT, GMB, Unite.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εργαζόμενοι τάσσονται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός κρατικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, όπως αυτό της Νορβηγίας, και της βοήθειας για τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε σε έκθεση με τίτλο «Η Δύναμή μας» (Our Power), οι ρυπογόνες εταιρείες θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσουν την αποξήλωση παλαιών πλατφορμών πετρελαίου για κοιτάσματα που δεν είναι πλέον ενεργά στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των πηγών υδρογονανθράκων που τελικά θα εξαντληθούν.

«Η απληστία των εταιρειών του κλάδου και η κυβερνητική αδράνεια μεταφράζονται σε λογαριασμούς που διογκώνονται, συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται και κανένα σχέδιο για μια δίκαιη μετάβαση», καταγγέλλει η Γκαμπριέλ Γιελιάζκοφ της ΜΚΟ «Friends of the Earth».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες καταγγέλλουν επίσης ωρομίσθια που μπορεί να πέσουν στις 5 λίρες την ώρα, ενώ εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας αντέδρασε, λέγοντας ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για απανθρακοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι απολύτως δίκαιο και διαψεύδουμε σθεναρά κάθε κατηγορία για το αντίθετο».

Παράλληλα, τα συνδικάτα RMT, GMB και Unite σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τέσσερις από τις πέντε μεγάλες εταιρείες (Shell, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies) έσπασαν το ρεκόρ καθαρών κερδών τους το 2022, ενώ η BP σημείωσε ρεκόρ κερδών εξαιρουμένων εξαιρετικών στοιχείων. Συνολικά, αποκόμισαν 151 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη το περασμένο έτος.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η μελέτη «Η Δύναμη μας» αναφέρει εργαζομένους που, αν και απασχολούνται σε εταιρείες ενέργειας, αγωνίζονται να πληρώσουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επίσης, η BP στη Βρετανία ανέφερε πρόσφατα ότι θα επιβραδύνει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση και θα ενισχύσει τις επενδύσεις της σε υδρογονάνθρακες παράλληλα με αυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Προκοπίου: Οι διερευνητικές επαφές με ξένα ναυπηγεία για τη διαχείριση του Σκαραμαγκά

Lamda: Υπεγράφησαν οι συμφωνίες για την κατασκευή δύο ξενοδοχείων στο Ελληνικό

Ρωσία: Αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους δύο μήνες του 2023 – Αύξηση 51,5% στις δαπάνες