Σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, με μισθολογικά αιτήματα, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε τις διεκδικήσεις τους, θεωρώντας ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Μετά το συνδικάτο Unison χθες το βράδυ, το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε σήμερα ότι τα περίπου 10.000 μέλη του τάχθηκαν υπέρ της απεργίας στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Το προσωπικό των ασθενοφόρων, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του NHS, έχει γονατίσει», είπε η Ρέιτσελ Χάρισον, γραμματέας του GMB, καλώντας την κυβέρνηση της Βρετανίας «να αποφύγει έναν χειμώνα απεργιών, διαπραγματευόμενη την αύξηση των μισθών».

Την περασμένη εβδομάδα το συνδικάτο των νοσηλευτών ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε 24ωρες απεργίες στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα.

Όπως υπογράμμισε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Unison, Κριστίνα Μακένα, η απόφαση να απεργήσουν και «να χάσουν το μεροκάματο» είναι πάντα δύσκολη, παράλληλα όμως τόνισε ότι οι ασθενείς θα έχουν πάντα προτεραιότητα και ότι τα επείγοντα θα λειτουργήσουν κανονικά τις ημέρες των απεργιών.

Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, επανέλαβε ότι τα αιτήματά τους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, και εξήγησε ότι κάθε εκατοστιαία μονάδα αύξησης του μισθού για όλο το προσωπικού του υγειονομικού τομέα (εξαιρούνται γιατροί, οδοντίατροι και διοικητικοί) θα κόστιζε 700 εκατ. λίρες ετησίως (810 εκατ. ευρώ).

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να αυξήσει τον μισθό περίπου 1 εκατ. εργαζομένων στο NHS κατά 1.400 λίρες ετησίως, κάτι που για τους χαμηλόμισθους μεταφράζεται σε αύξηση έως και 9,3%. Ο Μπάρκλεϊ είπε πάντως ότι η πόρτα του παραμένει ανοιχτή για να συζητήσει με τα συνδικάτα.

Διαβάστε ακόμη

Amazon Web Services: Πώς η νέα κρίση αλλάζει το τοπίο στις τεχνολογίες cloud

ΕΕ: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά δίνει… δισ. για το LNG του Πούτιν

Libération: Ο Μακρόν επιδιώκει να αυξήσει τις παραδόσεις εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ