Οι Βρετανοί που ήδη ταλανίζονται από τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα από το 1977 ενδεχομένως να αρχίζουν να συνηθίζουν στην εικόνα των άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική οργάνωση λιανεμπορίου, ο πληθωρισμός στα καταστήματα αυξήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 8,9% τον Μάρτιο έναντι 8,4% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία του κλάδου από την εταιρεία ερευνών αγοράς Kantar έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 17,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Μαρτίου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρούνται ελλείψεις σε ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, καθώς διεκόπη η συγκομιδή στη βόρεια Αφρική. Επιπλέον, μειώθηκε και η παραγωγή στη Βρετανία, η οποία αναμένεται να σημειώσει αρνητικό ρεκόρ φέτος, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας αποτρέπει τους αγρότες από την καλλιέργεια στα θερμοκήπια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Παραγωγών δήλωσε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των φρέσκων τροφίμων στη χώρα: «Υπάρχει ένα όριο για πόσο καιρό οι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πράγματα με ζημία».

Οι καλλιεργητές, τα αγροτικά συνδικάτα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προειδοποιούν για περισσότερες ελλείψεις, οι οποίες ενδεχομένως σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες εγχώριες καλλιέργειες, όπως πράσα, κουνουπίδια και καρότα, λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των παγετών του χειμώνα.

Ο γραμματέας της Ένωσης Παραγωγών Lea Valley, τα μέλη της οποίας παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα της βρετανικής σοδειάς αγγουριών και γλυκών πιπεριών, δήλωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο περίπου οι μισοί δεν είχαν ακόμη σπείρει, ενώ το 10% των μελών σταμάτησε να δραστηριοποιείται πέρυσι.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα άδεια ράφια να γίνουν συνήθεια», δήλωσε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών.

Η ένωση, η οποία αναμένει ότι το 2023 η βρετανική παραγωγή κηπευτικών θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1985, είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο κλάδος από το κρατικό πρόγραμμα που παρέχει βοήθεια σε εταιρείες που επιβαρύνονται δυσανάλογα από το ενεργειακό κόστος.

Για πολλούς λιανεμπόρους, η δυνατότητα να αποφύγουν τις ελλείψεις θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάνε στην εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό.

Εμπόδιο όμως βάζει και η τακτική των σούπερ μάρκετ να καθορίζει τις τιμές για ολόκληρη τη σεζόν, ενώ οι ανταγωνιστές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο ευέλικτοι, όπως δήλωσε στο Reuters ένας παραγωγός, ο οποίος επίσης εισάγει και συσκευάζει προϊόντα.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης παίξει ρόλο, με την αυξημένη γραφειοκρατία να αποθαρρύνει τους οδηγούς να κάνουν το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην ηπειρωτική Ευρώπη παραμένουν εφοδιασμένα.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 3,92% το επιτόκιο

Οι εκλογές, οι γιορτές και ο Δένδιας, η ΔΕΗ και οι οπτικές ίνες και η αποχώρηση του Νταβιντιάν από τον ΟΛΘ

Επενδυτική βαθμίδα: Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών μετρά θετικά για την ανάκτησή της