Την οδηγία να σταματήσουν να εγκαθιστούν κάμερες ασφάλειας και παρακολούθησης σε κτίρια ευαίσθητου χαρακτήρα, αν αυτές έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα, έδωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας στις κυβερνητικές υπηρεσίες, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση λαμβάνεται μετά την επανεξέταση των «υφιστάμενων και μελλοντικών πιθανών κινδύνων ασφάλειας που σχετίζονται με την εγκατάσταση συστημάτων οπτικής επιτήρησης σε ακίνητη περιουσία της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Όλιβερ Ντάουντεν σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το Kοινοβούλιο.

«Η επανεξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, υπό το φως της απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και της αυξανόμενης ικανότητας και συνδεσιμότητας αυτών των συστημάτων, απαιτούνται πρόσθετοι έλεγχοι», είπε ο Ντάουντεν.

«Υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες να σταματήσουν την ανάπτυξη τέτοιου εξοπλισμού σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όταν αυτός παράγεται από εταιρείες που υπόκεινται στον Εθνικό Νόμο Πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Δεδομένου ότι τα ζητήματα ασφαλείας είναι πάντα πρωταρχικής σημασίας γύρω από αυτές τις τοποθεσίες, αναλαμβάνουμε δράση τώρα για να μην γίνει πραγματικότητα οποιοσδήποτε κίνδυνος ασφαλείας», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Reuters, η οδηγία ισχύει για τις κάμερες που κατασκευάζονται από εταιρείες που υπόκεινται σε νόμους της Κίνας και περιλαμβάνει οδηγίες προς τις υπηρεσίες να αποσυνδέσουν τέτοιες συσκευές από τα κεντρικά δίκτυα υπολογιστών και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις αφαιρέσουν εντελώς.

Η ντιρεκτίβα δίνεται μήνες μετά την απαγόρευση που ζήτησαν δεκάδες βουλευτές για την πώληση και χρήση καμερών ασφάλειας που κατασκευάζονται από την Hikvision και την Dahua, δύο μερικώς κρατικές κινεζικές εταιρείες, λόγω των φόβων για το απόρρητο και των ανησυχιών ότι τα προϊόντα των εταιρειών συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Τα βρετανικά γραφεία τόσο της Hikvision, όσο και της Dahua δεν απάντησαν αμέσως στα email του Reuters που ζητούσαν σχολιασμό. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο και τη χρήση των καμερών που κατασκευάζονται από την Hikvision, τη Dahua και άλλες κινεζικές εταιρείες.

Τον Ιούλιο, η οργάνωση υπεράσπισης της ιδιωτικότητας Big Brother Watch ανέφερε ότι η πλειονότητα των δημόσιων φορέων της Βρετανίας χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης που κατασκευάζονται από την Hikvision ή την Dahua.

Τόνισε δε ότι ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία Εσωτερικών και Επιχειρήσεων, είχαν εγκαταστήσει κάμερες Hikvision σε εμφανές σημείο στο μπροστινό μέρος των κτιρίων τους.

Διαβάστε ακόμη

Αδιέξοδο και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Nέο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης

Η Μέρκελ απολογείται για τον Πούτιν: «Στο τέλος της θητείας μου δεν είχα ισχύ για να του επιβληθώ»