Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μάθει να «χρησιμοποιεί τη γλώσσα της δύναμης», δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας πως η Ένωση πρέπει να δράσει ως μια οντότητα αλλιώς ριψοκινδυνεύει να συνθλιβεί από τις υπερδυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο κόσμος έχει «αλλάξει δραματικά» προς το χειρότερο, δήλωσε ο Μπορέλ στην ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι η διεθνής τάξη «αμφισβητείται από τη λογική της πολιτικής δύναμης, η οποία είναι πολύ πιο άδικη, απρόβλεπτη και επιρρεπής σε συγκρούσεις».

Το εμπόριο, η τεχνολογία και η χρηματοδότηση χρησιμοποιούνται ως «πολιτικά όπλα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με «αβεβαιότητα για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ», με νέες απειλές από την Ανατολή και με μια εύθραυστη γειτονιά, μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι ο κόσμος που ήθελε η ΕΕ, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο περιβάλλον», ανέφερε, περιγράφοντας την ΕΕ ως «οικονομική υπερδύναμη» της οποίας οι διπλωματικές ικανότητες είναι από τις ισχυρότερες στον κόσμο.

Ωστόσο ο Μπορέλ παρότρυνε την ΕΕ να συνενώσει τις εθνικές κυριαρχίες και να δράσει ως ένα στο παγκόσμιο στερέωμα.

«Συνοψίζοντας σε μία μόνο πρόταση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της δύναμης», κατέληξε ο 72χρονος Ισπανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο προτεινόμενος αντικαταστάτης της Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως η πρόθεσή του θα είναι να δώσει προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Τα Βαλκάνια και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, διότι δεν θα είμαστε αξιόπιστοι στη φιλοδοξία μας να αποτελούμε έναν γεωπολιτικό παράγοντα εάν δεν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τα προβλήματα της άμεσης γειτονιάς μας», ανέφερε.

«Η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στην Πρίστινα, αν λάβω την εμπιστοσύνη σας», είπε.

Η Ισπανία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μια πολιτική που ο Ζοζέπ Μπορέλ υπερασπίζεται ως υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Η αναγνώριση μιας χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα των κρατών μελών», υπογράμμισε.

Ο Μπορέλ υποσχέθηκε να εργαστεί για μια συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, εάν επικυρωθεί ο διορισμός του ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και το Κόσοβο πρέπει να εμπλακεί σε έναν πραγματικό διάλογο», σημείωσε.

Ζήτησε επίσης τη συνέχιση της ισχύος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τις ρωσικές παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να παραμείνουν ενωμένα. Απαιτείται μόνο μία ψήφος κατά αυτών των κυρώσεων για να καταστούν άκυρες», προειδοποίησε.

Κάλεσε επίσης τα κράτη να παράσχουν «κοινή χρηματοδότηση» σε ευρωπαϊκές μονάδες μάχης, «τις μοναδικές δυνάμεις που η ΕΕ μπορεί να κινητοποιήσει γρήγορα». «Όταν ήταν να κινητοποιηθούν αυτές οι ομάδες μάχης για να σταλούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μαλί, αυτό δεν ήταν δυνατό εξαιτίας αυτού του λόγου».

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την υποψηφιότητά του στη νέα Επιτροπή σε ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου.