Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήψη της απόφασης που αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στην ακτοπλοΐα εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Υπάρχουν σκέψεις για ηλεκτρονική κατάθεση των αποτελεσμάτων των επιβατών για τα Covid test σε ειδική πλατφόρμα σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν όταν οι ταξιδιώτες  συμπλήρωσαν και υπέγραφαν ειδικό έντυπο, το οποίο παραλάμβαναν από κιόσκι έξω από τα πλοία, κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν καλά στην υγεία τους.

«Πέρσι οι επιβάτες έδιναν κατά την επιβίβαση τους υπεύθυνη δήλωση. Συζητιέται να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα  όπου θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους οι ταξιδιώτες και θα επιδεικνύουν την κατάθεση με το κινητό τους», επεσήμανε στο newmoney ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, Μιχάλη Σακέλλης:

«Θα είναι πολύ καλύτερο γιατί πέρσι με  τη χάρτινη υπεύθυνη δήλωση μαζεύαμε  περί τις 6.000 χαρτιά την ημέρα. Που και πως να αποθηκεύσεις τόσο χαρτομάνι. Με την πλατφόρμα θα γίνεται ηλεκτρονική αποθήκευση».

Για την εικόνα της ακτοπλοΐας το 2021 είπε: «Το α’ εξάμηνο θα είναι χειρότερο από εκείνο του 2020. Εκτός από τη μειωμένη επιβατική-μεταφορική  κίνηση, το κόστος των καυσίμων των εταιρειών τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2021 εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι  έχουμε τουρισμό φέτος στο βαθμό που θα θέλαμε αναλογικά πάντοτε με αυτό που ζούμε.

Για το  θέμα του εμβολιασμού  κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Newmoney: «Όσον αφορά κυβερνητικά στελέχη τόνισαν «Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα για το αν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και οι επιβάτες εκτός από τα μέλη πληρώματος. Τα πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Απριλίου. Ίσως η επιβίβαση να γίνεται έχοντας rapid test, self test, θα δούμε. Είμαστε σε συζητήσεις με του λοιμωξιολόγους». Επίσης, συζητείται το σενάριο να έχουν κάνει  covid τεστ για να ταξιδέψουν.

Στο μεταξύ, η  περίοδος του Πάσχα έχει χαθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της ακτοπλοΐας: «Ακόμη και να ισορροπήσει η κατάσταση με την πανδημία δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα. Έχουμε ανοίξει τα πλάνα αλλά οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Όλοι θα κινηθούν με το «βλέποντας και κάνοντας».

Διαβάστε ακόμη

Οι σαμπάνιες της Ναυτεμπορικής, οι νέες περιπέτειες του Στέγγου και η πολυεθνική μάχη για τον ΔΕΔΔΗΕ

Κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι τον Μάρτιο εργαζόμενοι σε αναστολή

Σε παράταση ο «ιερός πόλεμος» γύρω από την Ακρόπολη