Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σαφές μήνυμα υπέρ της διεθνούς συνεργασίας και της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη ναυτιλία έστειλε από τη Χίο η Μαρίνα Χατζημανώλη, κατά την παρουσία και ομιλία της στο 1ο Mare Forum Chios. Η Κύπρια υφυπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε τη Χίο «ζωντανό πυλώνα της παγκόσμιας ναυτιλίας», επισημαίνοντας τη βαθιά σύνδεση του νησιού με τη ναυτική παράδοση, την επιχειρηματικότητα και τη διεθνή παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας.

«Η ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής σταθερότητας», τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με σύνθετες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ανατροπές στις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές, η ενεργειακή μετάβαση και η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού. Η κυρία Χατζημανώλη στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων της ναυτιλίας μέσα από διεθνή συντονισμό και συνεργασία κρατών και θεσμών.

Αντώνης Φαράκλας managing director της Chartworld Shipping με την Μαρίνα Χατζημανώλη

«Οι προκλήσεις αυτές είναι παγκόσμιες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Χρειάζονται συνεργασία, διάλογο και λύσεις ρεαλιστικές και διεθνώς συντονισμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ως βασικού πυλώνα διαμόρφωσης κοινών κανόνων για τη διεθνή ναυτιλία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος και η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη θάλασσα. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα ναυτικά επαγγέλματα ελκυστικά και έτοιμα για το μέλλον», είπε, ενώ αναφέρθηκε στη “Διακήρυξη της Λευκωσίας”, που υπεγράφη πρόσφατα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Η υφυπουργός παρουσίασε ακόμη τη στρατηγική σχέση της Κύπρου με τη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αναπτύξει ένα ισχυρό και σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με δραστηριότητα στην πλοιοκτησία, τη διαχείριση πλοίων, τις νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και τη ναυτική εκπαίδευση.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη με τον Αντώνη Φαράκλα και τον δημοσιογράφο του newmoney Μηνά Τσαμόπουλο

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά της στη στενή σχέση της Κύπρου με τη Χίο και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού TEENS του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

«Εδώ στη Χίο, η καρδιά της Κύπρου χτυπά δυνατά, μέσα από την κοινή ναυτική μας κληρονομιά και τη δέσμευσή μας να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στις επόμενες γενιές», δήλωσε, κλείνοντας την ομιλία της με μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ναυτιλίας. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 1ο Mare Forum Chios μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα διαλόγου για μια «υπεύθυνη, ανταγωνιστική και βιώσιμη ναυτιλία» τα επόμενα χρόνια.

Κεντρική φωτο κειμένου: Αντώνης Φαράκλας, Θεόφιλος Ξενακούδης, Μαρίνα Χατζημανώλη και Ιωάννης Κωστούλας

Διαβάστε ακόμη 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς η Ελλάδα έγινε παγκόσμιος ηγέτης – Από τις ταράτσες, στη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική 

Πώς το NBA επιχειρεί με 3 δισ. δολάρια στη «φαρέτρα» του να αλλάξει τους κανόνες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ  

Αβοκάντο: Το φρούτο υπερτροφή που εξελίχθηκε σε θησαυρό για την Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα