Αύριο ξεκινάει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού του Πειραιά η επιχείρηση μετάγγισης 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο «Lana».

Σήμερα θα αρχίσει η προετοιμασία με την προσέγγιση των πλοίων ώστε όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσει αύριο η επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα αναλόγως και τις καιρικές συνθήκες. Η προετοιμασία ήταν να ξεκινήσει χθες αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού.

Μετά ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση από την ιρανική κυβέρνηση των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, «Delta Poseidon» της delta Tankers συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και «Prudent Warrior» της Polembros Shipping Limited του Σπύρου Πολέμη που τελούν υπό ομηρία ως αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές.

Με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών το Lana θα προσεγγίσει το Ice Energy και θα τοποθετηθούν ανάμεσά τους προστατευτικοί προσκρουστήρες fenders. Το Λιμενικό θα δώσει οδηγίες στα άλλα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο να παραμείνουν σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα δύο δεξαμενόπλοια.

Από το Ιce Energy θα απαντληθούν περίπου περίπου 56.000 τόνοι πετρελαίου και θα μεταγγιστούν στο Lana το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει αμέσως μετά.

Το Lana το οποίο τότε ονομαζόταν «Pegas» όταν προσέγγισε την Κάρυστο τον περασμένο Απρίλιο, λόγω μηχανικής βλάβης, με τη βοήθεια ρυμουλκού μεταφέροντας 104.134 τόνους πετρελαίου ήταν υπό ρωσική σημαία. Κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το υπ‘ αριθμόν 1/2022 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει ζητήσει να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του.

Η εταιρεία Times Navigation άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο αλλά δεν δικαιώθηκε. Στο τέλος της ημέρας το φορτίο θα «επιστραφεί» στο Lana.

«Μόλις πέσει και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου στις δεξαμενές του Lana, η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει τις επαφές με το Ιράν για να επιτραπεί ο απόπλους στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κρατούνται στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas», είπε στο newmoney.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Το συνολικό πλήρωμα και των δύο πλοίων είναι 49 ναυτικοί εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες εταιρείες ναυπηγούν νέα «πράσινα» επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία στην Ευρώπη

«Ψηφιακό» μπλοκάρισμα της εφορίας σε μεταβιβάσεις Ι.Χ.

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Το επόμενο βήμα μετά τη «χρυσή» συμφωνία με την Bacardi