Ναυτιλία

Αριστείδης Πίττας: Αύξηση τζίρου κατά 186% για την EuroDry

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Αυξημένα τα ναύλα κατά 30-40% για τα φορτηγά πλοία - Προβληματισμός για την Covid-19

Σε «κερδοφόρες θάλασσες» πλέει η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά EuroDry συμφερόντων Αριστείδη Πίττα.

Πιο συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 186,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 αυξάνοντας κατά 6,8 εκατομμύρια δολάρια τον τζίρο της που έφθασαν τα 19,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κέρδη ανήλθαν στα 12,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το EBITDA είναι στα 13 εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις 2,8 εκατομμυρίων το 2020.

Ο μέσος όρος των ναύλων με στόλο 8,1 πλοίων μ.ο ανήλθε στα 28.103 δολάρια την ημέρα έναντι 11.873 δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα με στόλο 7 πλοίων κατά μέσο όρο.

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, oι τιμές ναύλωσης για τα μεγέθη των πλοίων που διαχειριζόμαστε ήταν κατά μέσο όρο 30-40% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2021 φτάνοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2010. Τα ποσοστά συνέχισαν να αυξάνονται και κορυφώθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει λίγο κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ιδιαίτερα, της ζήτησης χάλυβα από την Κίνα», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EuroDry, Αριστείδης Πίττας και προσθέτει: «Ωστόσο, παραμένουν σε πολύ κερδοφόρα επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα, το άνοιγμα και η ανάκαμψη των οικονομιών σε όλο τον κόσμο απειλείται από τη γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής «D» της COVID-19, αυξάνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας και προκαλώντας συγκράτηση στον ρυθμό εφοδιασμού με διάφορα υλικά και προϊόντα».

Τέλος, ο κ. Πίττας συμπλήρωσε: «Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε ότι το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών για ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, το οποίο παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά εάν εκφραστεί ως αναλογία προς ο υφιστάμενος στόλος θα οδηγήσει σε πολύ μέτρια ανάπτυξη του στόλου τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια και αυτό θα συμβάλει στην διατήρηση σε τη διατήρηση αυστηρών συνθηκών εφοδιασμού και την παροχή υποστήριξης στα επίπεδα ναύλωσης».

Διαβάστε ακόμη:

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις που κυνηγούν τον «Έλληνα Bitcoin», ο Σταθόπουλος και η Yalco

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Οι ταχυδρόμοι και διανομείς των ΕΛΤΑ γίνονται ψηφιακοί – Στη μάχη του last mileο