Ναυτιλία

Χάρης Βαφειάς: Ο «Χάρι Πότερ» της αμερικανικής χρηματαγοράς – 16 χρόνια στην Wall Street

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η StealthGas, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο με στόλο πλοίων LPG, συμπλήρωσε 16 χρόνια στη Wall Street

Ανήκει στη γενιά των 40άρηδων της Ελληνικής Ναυτιλίας. Στη γενιά που έχει πάρει τα ηνία, σε δύσκολες εποχές και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Γιατί «η θάλασσα είναι στο DNA  του Έλληνα». Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι η φράση που αποτυπώνει την πραγματικότητα με λίγες λέξεις.

Ο Χάρης Νικ. Βαφειάς ηγείται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά  StealthGas, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, με στόλο που απαρτίζεται από πλοία μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, τα λεγόμενα LPG, στο μέγεθος χωρητικότητας 3.000-8.000 κυβικών μέτρων.

Σε ηλικία 42 ετών μετράει ήδη σχεδόν 20 χρόνια στη ναυτιλία. Άρχισε την πορεία του εντυπωσιακά, αφού σε ηλικία 26 ετών οδήγησε τη StealthGas στο χρηματιστήριο του Nasdaq και έγινε ο νεότερος, όλων των εποχών, διευθύνων σύμβουλος σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο. Τα διεθνή ΜΜΕ τον αποκάλεσαν «Χάρι Πότερ» για το επίτευγμα αυτό. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και εισήλθε στο χρηματιστήριο έναν χρόνο αργότερα.

Η Wall Street γιόρτασε, την περασμένη Τετάρτη 17 Μαρτίου, τα 16 χρόνια της  StealthGas στο ταμπλό. Το γεγονός μετέδωσε και το κανάλι CNBC.

«Η εταιρεία είναι ηγέτιδα στον τομέα της παγκοσμίως, με περίπου 50 πλοία στον στόλο της και με 1 δισ. δολάρια αξία των περιουσιακών της στοιχείων», δήλωσε ο Χάρης Βαφειάς στο μήνυμα που απηύθυνε και συνέχισε:

«Το 2021 θα είμαστε καλύτερα και το 2022 πολύ καλύτερα, όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και καλυτερεύει η ψυχολογία του κόσμου. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το μερίδιο της StealthGas στην αγορά και να διανέμουμε κέρδη στους μετόχους».

Ο Χάρης Βαφειάς τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών το 1996 και σπούδασε διοικητικές επιστήμες στο City University Business School στο Λονδίνο.

Το 1999 πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια, το 2000, Master Ναυτιλίας Εμπορίου και Μεταφορών από το Metropolitan University.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε σε δύο ναυλομεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, στη Braemar και στη Seascope, στα τμήματα μεσιτείας πλοίων και ναυλώσεων δεξαμενοπλοίων. Στη συνέχεια εργάστηκε στην οικογενειακή Brave Maritime.

Πριν ακόμη τελειώσει το Master, ο Χάρης Βαφειάς είχε ιδρύσει την Stealth Maritime αγοράζοντας αρχικά ένα πλοίο aframax μονού τοιχώματος του 1980, που κόστισε 4 εκατ. δολάρια, κάνοντας έτσι ο όμιλος τα πρώτα βήματα στα tankers.

Επίσης, το 2005 ίδρυσε την Estates Corporation Inc μια εταιρία ακινήτων, επενδύοντας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη και την Ελβετία.

 

Το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος της Intertanko και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το περιοδικό Seatrade ως Νέος Επιχειρηματίας της Θάλασσας για το 2010.

Το 2012 βραβεύτηκε από την Lloyd’s List ως «newsmaker of the year», ενώ  την επομένη χρονιά βραβεύτηκε από την ίδια εφημερίδα ως   επικεφαλής της καλύτερη εταιρείας δεξαμενόπλοιων της χρονιάς.

Το 2015 βραβεύτηκε από την GEF ως η καλύτερη εταιρεία μεταφοράς ενέργειας στα Βαλκάνια.

Είναι πρόξενος των Φιλιππίνων στην Ελλάδα και πρόεδρος του Προξενικού Σώματος Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός: Βήμα-βήμα το άνοιγμα και ο στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) – Ποια κίνητρα εξετάζονται

Η γαλακτοβιομηχανία με τα βραβεία που ελέγχεται για νοθεία Φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία