Άμεση έκκληση στις χώρες με επιρροή στη Μέση Ανατολή να βοηθήσουν να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία μετά τον τελευταίο θάνατο ενός ναυτικού μετά από επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι απηύθυνε  η ναυτιλιακή βιομηχανία.

Δεκατέσσερις οργανώσεις που εκπροσωπούν πλοιοκτήτες, διαχειριστές, λιμάνια, πλοιάρχους, πιλότους και ναυλομεσίτες καταδίκασαν την  το τελευταίο κύμα επιθέσεων και τη συνεχιζόμενη κράτηση πληρωμάτων  από την αντάρτικη ομάδα της Υεμένης.

«Η ναυτιλιακή κοινότητα είναι συγκλονισμένη και βαθιά θλιμμένη με την τραγική είδηση ότι ένας ακόμη ναυτικός φαίνεται βέβαιο ότι σκοτώθηκε», αναφέρεται. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις που αντιβαίνουν ευθέως στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση και οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα». Η δήλωση υπογράφηκε από ομάδες πλοιοκτητών, μεταξύ των οποίων η Bimco και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Άλλοι υπογράφοντες ήταν η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Πλοιάρχων και η Διεθνής Ένωση Πλοιάρχων Ναυτιλίας.

Ένας Φιλιππινέζος ναύτης έχασε τη ζωή του όταν ένα ελληνικών συμφερόντων  χύδην φορτηγό πλοίο, το Tutor (χωρητικότητας 82.000-dwt, κατασκευής 2022) που το διαχειρίζεται η   Evalend Shipping, δέχθηκε επίθεση και υπέστη ζημιές στις 12 Ιουνίου. Το πλήρωμα στη συνέχεια εγκατέλειψε το πλοίο και αυτό βυθίστηκε. Είναι η δεύτερη φορά που ναυτικοί σκοτώνονται σε επίθεση των Χούθι.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση εναντίον του υπό σημαία Μπαρμπάντος φορτηγού πλοίου True Confidence, χωρητικότητας 50.448-dwt, στον Κόλπο του Άντεν. Η δήλωση του κλάδου καταδίκασε επίσης την επίθεση με πυραύλους  κατά του  φορτηγού Verbena (χωρητικότητας 11.400-dwt) (κατασκευής 2008), κατά την οποία ένας ναυτικός τραυματίστηκε σοβαρά.

Διαβάστε ακόμη

Inga Dengel: Το comeback της PepsiCo στην Ελλάδα (pics)

Μοtor Oil: Μπαίνει στην «πρίζα» η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ