Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η παρουσία του hub Αθήνας-Πειραιά στην ένατη θέση των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου δεν εξηγείται μόνο από τη διακίνηση φορτίων ή την ανάπτυξη του λιμανιού. Η έκθεση της Xinhua και της Baltic Exchange αναδεικνύει κάτι πολύ βαθύτερο. Η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ επειδή φιλοξενεί ένα από τα ισχυρότερα ναυτιλιακά οικοσυστήματα διεθνώς.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η κατάταξη δεν βασίζεται αποκλειστικά στην κίνηση των λιμανιών. Μόλις το 20% της βαθμολογίας αφορά τις λιμενικές υποδομές και τη διακίνηση φορτίων. Το μεγαλύτερο βάρος, 50%, αποδίδεται στις ναυτιλιακές υπηρεσίες, όπως οι ναυλομεσίτες, οι διαχειρίστριες εταιρείες, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τη ναυτιλία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι νηογνώμονες και οι εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες.

Το υπόλοιπο 30% αφορά το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διαφάνεια, τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και τις επιδόσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό ακριβώς είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας-Πειραιά. Στην περιοχή δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνόκτητης ναυτιλίας, η οποία ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως.

Γύρω από αυτήν έχει αναπτυχθεί ένα πυκνό δίκτυο επιχειρήσεων που περιλαμβάνει ναυτιλιακές εταιρείες, brokers, ασφαλιστές, τεχνικούς συμβούλους, δικηγορικά γραφεία, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εταιρείες τεχνολογίας.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα/Πειραιάς δεν αξιολογείται μόνο ως λιμάνι, αλλά ως διεθνές κέντρο λήψης αποφάσεων για τη ναυτιλία.

Από τα γραφεία του Πειραιά διαχειρίζονται καθημερινά χιλιάδες πλοία που δραστηριοποιούνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, ενώ σημαντικό μέρος των εμπορικών συμφωνιών, των ναυλώσεων, των ασφαλίσεων και των τεχνικών υπηρεσιών πραγματοποιείται στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά.

Η φετινή κατάταξη, αν και καταγράφει υποχώρηση μίας θέσης σε σχέση με το 2025, επιβεβαιώνει ότι το cluster Αθήνα-Πειραιάς εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ναυτιλιακά clusters του κόσμου, ανταγωνιζόμενη οικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη 

Τα 4 πορτοφόλια της αυτοδυναμίας: Ποιους θέλει να ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης και με τη ΔΕΘ

Ρεύμα: Οι φθηνότεροι και οι ακριβότεροι προμηθευτές του 2025 – Τι αποκαλύπτει η πρώτη ετήσια «ακτινογραφία» της ΡΑΑΕΥ

Αφορολόγητα ενοίκια: Παράταση, επέκταση και νέα κίνητρα στο τραπέζι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα