© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ταξίδι στις ΗΠΑ με ξεκάθαρο στόχο την ανανέωση και επανατοποθέτηση του brand της Κύπρου (rebranding), αλλά και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων σε τομείς όπου η Κύπρος έχει ήδη δείξει σημαντική πρόοδο, όπως είναι η ναυτιλία, η ενέργεια και η τεχνολογία, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Κύπρος διανύει μια περίοδο ουσιαστικής μεταμόρφωσης, εδραιώνοντας τον ρόλο της ως σταθερού πυλώνα, αλλά και ως περιφερειακού ηγέτη σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργειας και καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος πραγματοποίησε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Χιούστον και στην Καλιφόρνια. Συνοδευόταν από την υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου και τον υφυπουργό Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημο Δαμιανού.
Σημαντική ήταν η παρουσία στη Νέα Υόρκη του πλοιοκτήτη Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου, ο οποίος έχει εισηγμένη στη Wall Street την Safe Bulkers και ο ίδιος αποτελεί πυλώνα στην ουσιαστική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να ενισχύσει την εξωστρέφειά της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Κύπρου την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, σε συνεργασία με τη Safe Bulkers, στο πλαίσιο του «3rd Capital Link Cyprus Business Forum». Στόχος ήταν η προβολή και προώθηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κέντρου.

Ο πρόεδρος
«Η γεωγραφία είναι μοίρα, αλλά το πώς πλοηγούμαστε σε αυτή τη μοίρα είναι στο χέρι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά την τοποθέτησή του σε εκδήλωση στο New York Yacht Club, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο πλαίσιο του Capital Link Cyprus Business Forum, παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς ναυτιλίας, επενδυτών, εκπροσώπων της Ομογένειας καθώς και του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Λανς Γκούντεν, ο οποίος εκπροσωπεί την 5η Περιφέρεια του Τέξας.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στρατηγική θέση της Κύπρου ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενισχύοντας τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της ενεργειακής συνεργασίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Η Κύπρος, με ισχυρό οικονομικό προφίλ, παρουσίασε ανάπτυξη 3,4% το 2024, με την ανεργία να πέφτει κάτω από 5% και το δημόσιο χρέος κάτω από 66% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών και επενδυτών. Σχολίασε: «Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Αντικατοπτρίζουν στοχευμένες πολιτικές επιλογές, δημοσιονομική πειθαρχία και ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της χώρας, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε κόμβο ψηφιακής επιχειρηματικότητας, προσφέροντας σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο και κίνητρα για παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες.

Στον τομέα της ενέργειας, η Κύπρος επιδιώκει να αναδειχθεί σε κεντρικό παίκτη στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, προωθώντας συνεργασίες για ειρήνη και ευημερία. Η ναυτιλία, που παραμένει σημαντικό μέρος της κυπριακής ταυτότητας, ενισχύεται μέσω της μεγάλης ναυτιλιακής υποδομής και του ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος της χώρας. Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ψηφιοποίηση διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο γεωγραφικός τόπος, αλλά στρατηγικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνεργασία με διεθνείς εταίρους.
Μαρίνα Χατζημανώλη
Η Κύπρος διατηρεί ισχυρή παρουσία στη διεθνή ναυτιλία, με πάνω από 250 ναυτιλιακές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Με τα λόγια αυτά η κυρία Χατζημανώλη επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, υπογραμμίζοντας την ιστορική και σύγχρονη ανάπτυξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς κόμβους παγκοσμίως. Ο ναυτιλιακός τομέας αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της Κύπρου, και η ίδρυση του υφυπουργείου Ναυτιλίας το 2018 ενισχύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.
Εξήγησε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα μέσω σύγχρονων υποδομών, φορολογικών κινήτρων και ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου, όπως το σύστημα φορολογίας χωρητικότητας, το οποίο συνέβαλε στην αύξηση των ναυτιλιακών εταιρειών κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία του Κυπριακού Συστήματος Φορολογίας Χωρητικότητας (Tonnage Tax), το οποίο παρέχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και έχει συμβάλει στην αύξηση των εγγεγραμμένων ναυτιλιακών εταιρειών κατά 15% την τελευταία διετία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το ναυτιλιακό cluster της Λεμεσού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς για τη διαχείριση πλοίων και πληρωμάτων. «Σήμερα, περισσότερες από 250 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο, προσφέροντας υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας», ανέφερε.
Το Κυπριακό Νηολόγιο, που γιόρτασε τα 60 χρόνια του το 2023, παραμένει στη «Λευκή Λίστα» των Paris και Tokyo MoU, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας των κυπριακών πλοίων. Η ανάπτυξή του είναι εντυπωσιακή, με αύξηση της χωρητικότητας του κυπριακού στόλου κατά 18% τους τελευταίους 16 μήνες.
Η Κύπρος προχωρά επίσης στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και στην εφαρμογή κινήτρων για πράσινη ναυτιλία, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ανδρέας Χατζηγιάννης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης παρουσίασε την Κύπρο στη διαστάσή της ως σημαντικό πυλώνα της διεθνούς ναυτιλίας και στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Επεσήμανε τη μακρόχρονη ναυτική παράδοση του νησιού και το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς κόμβους παγκοσμίως. Η Κύπρος είναι, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χατζηγιάννη, η ιδανική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσφέροντας πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές.
Τόνισε τη στρατηγική σημασία της για την παγκόσμια ναυτιλία, ιδίως στην προώθηση της διαφοροποίησης της ναυπηγικής παραγωγής και της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας:
«Χρόνια πριν η διεθνής κοινότητα αντιληφθεί τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από τη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας, η Κύπρος είχε ήδη προειδοποιήσει για τις εμπορικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες της Κύπρου, επισημαίνοντας το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα όπως ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής (12,5%) και η μηδενική φορολογία σε μερίσματα, τόκους και κεφαλαιακά κέρδη για μη κατοίκους. Μίλησε και για έναν άλλο τομέα ανάπτυξης για την Κύπρο, που είναι αυτός της της πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας. Οπως είπε, η χώρα επενδύει σε πράσινα πλοία, έξυπνα λιμάνια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι οποίες, όπως σχολίασε, «είναι βασισμένες σε κοινές αξίες και τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλιακής ασφάλειας, της ενέργειας και της τεχνολογίας».
Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αλλά και στρατηγικός εταίρος με υψηλής ποιότητας περιβάλλον διαβίωσης και οικονομική δυναμική.

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου
Ο κ. Χατζηιωάννου μίλησε για τη σημασία της κυπριακής σημαίας-νηολογίου στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Αναφέρθηκε στην οικογενειακή παράδοση της υποστήριξης της κυπριακής σημαίας και στην προσωπική του εμπειρία με το Κυπριακό Μητρώο Πλοίων, το οποίο θεωρεί αξιόπιστο και σύγχρονο και το χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας, υπογραμμίζοντας την άμεση υποστήριξη που παρέχει και την ανταγωνιστικότητα των τελών. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) Safe Bulkers, δικών του συμφερόντων, διαχειρίζεται 47 πλοία, εκ των οποίων τα 45 φέρουν την κυπριακή σημαία, γεγονός που αναδεικνύει τη δέσμευσή του, καθώς και όλης της οικογένειας στην προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας.
«Στον ιδιωτικό στόλο, εγώ και ο αδελφός μου, Νίκος, έχουμε άλλα 20 πλοία, εκ των οποίων τα 18 έχουν κυπριακή σημαία», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι οι χρηματοδοτήσεις για τα πλοία τους έχουν προέλθει από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ιαπωνικές τράπεζες, χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση για την κυπριακή σημαία ή το νομικό σύστημα της Κύπρου.
Μοιράστηκε την εμπειρία της εισαγωγής της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο το 2008 και τον γενικότερο ρόλο του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου, ο οποίος είχε καθοδηγήσει πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες στην αμερικανική αγορά.
«Ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, που ήταν γκουρού της αγοράς εκείνη την εποχή, έκανε πολλές συμφωνίες. Και διαβάζαμε στον Τύπο για να δούμε τι έκανε ο Πήτερ για να ακολουθήσουμε. Ελεγε, αν έχεις παρουσία εδώ, αν έρχεσαι τακτικά, αν βλέπεις κόσμο, η ευκαιρία θα έρθει γιατί είναι οι ΗΠΑ», είπε.
Εστιάζοντας στην ανάγκη για συνεχιζόμενη παρουσία στην αμερικανική αγορά, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πρόσφατοι δασμοί από τις ΗΠΑ σχολίασε: «Σήμερα, ο κόσμος λέει ότι η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε λόγω της επιβολής δασμών. Για μένα είναι μια ευκαιρία για να μπεις και να βγάλεις εύκολα χρήματα. Φυσικά, θα χάσεις κάποια χρήματα για μερικές εβδομάδες. Θα χάνεις χρήματα, γιατί ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει, αλλά όταν υπάρχει μεταβλητότητα, όλοι κερδίζουμε χρήματα. Αρα, για μια ναυτιλιακή εταιρεία που λειτουργεί από τις ΗΠΑ και την Κύπρο, έχεις την καλύτερη δυνατή δυναμική για να πετύχεις τους στόχους σου, φυσικά ακολουθώντας τους κανόνες και να είσαι έντιμος με τους επενδυτές και να έχεις μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση».
Τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η Κύπρος ενεργή και παρούσα στις διεθνείς αγορές, όπως η αμερικανική, για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος και τις πολιτικές προκλήσεις λόγω της τουρκικής κατοχής, διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Υποστήριξε ότι με τη συνεχιζόμενη συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρηματιών, η Κύπρος μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη διεθνή της θέση. Εφερε στο επίκεντρο τη σημασία της συνεχούς επιμονής και της συνέπειας για τη δημιουργία ενός ισχυρού μέλλοντος για τη χώρα. Για την παρουσία και την πορεία της Safe Bulkers στη Wall Street είπε:
«Οταν άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών μας το 2008 είχαμε 11 πλοία και σήμερα κατέχουμε 46 πλοία και 7 υπό ναυπήγηση που θα παραδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Ετσι, τα 11 έγιναν 53. Αντλήσαμε συνολικά 570 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Παράγαμε κέρδη 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθαρά αυτά τα 17 χρόνια που καταχωρηθήκαμε στο Χρηματιστήριο. Επιστρέψαμε μερίσματα ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους και εξακολουθούμε να κατέχουμε το 50% της εταιρείας. Αρα, με σκληρή δουλειά αλλά με επιμονή, μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα και αυτό θέλω και για την Κύπρο να πετύχει με τα χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να δεχτεί οποιονδήποτε και ο καθένας μπορεί να ευημερήσει στην Κύπρο. Ολοι πρέπει να επιμείνουμε και ευτυχώς έχουμε έναν πρόεδρο που τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Περιοδεύει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει την Κύπρο στη Νέα Υόρκη, στο Χιούστον, στο Σαν Φρανσίσκο. Και νομίζω, μην περιμένετε αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο. Είναι τα επόμενα 5-10 χρόνια που χτίζουμε τώρα. Πρέπει να χτίσεις για να πετύχεις».
Διαβάστε ακόμη
Οι κουρασμένοι Millenials δίνουν συμβουλές επιβίωσης στη Gen Z για την πρώτη τους πιθανή ύφεση
Φορολογικός έλεγχος ή αποδοχή: Το δίλημμα της χρονιάς για χιλιάδες επαγγελματίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα