Με την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά πριν από λίγες ημέρες η Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της κυπριακής και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Στην προσφώνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, Ανδρέας Χατζηγιάννης εξήρε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική Ναυτιλία στη διαμόρφωση του σύγχρονου μεταπολεμικού κόσμου ανοίγοντας τον δρόμο στην παγκοσμιοποίηση που άλλαξε ριζικά την ανθρώπινη μοίρα.

Αναφέρθηκε στη συμβολή «των χιλίων ελληνικών εταιρειών που επέβαλαν στους τότε κυρίαρχους των θαλασσών αυτοκρατορικούς στόλους τον «σχεδόν τέλειο ανταγωνισμό» παρέχοντας σε όλους για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία φθηνή και ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, σε πρώτες ύλες και σε πηγές ενέργειας, αναγκαία συστατικά για την μετάβαση από την αγροτική στην βιομηχανική εποχή.

Ενοχοποίησε στερεότυπα τα οποία στη συνέχεια παρεμπόδισαν την προβολή της μεγαλειώδης αυτής προσφοράς της Ελληνικής Ναυτιλίας στον κόσμο με αποτέλεσμα ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ακόμη προσδώσει έμπρακτα στην Ελληνική Ναυτιλία τη θέση που της αναλογεί».

Τα ζεύγη Ανδρέα Χατζηγιάννη-Νίκου Αναστασιάδη

Αναφέρθηκε επίσης στα επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα και τις προτάσεις την Κ.Ε.Π. που συμπίπτουν με αυτά της Ε.Ε.Ε.Έκλεισε την ομιλία του εξαίροντας τις ικανότητες του Προέδρου Αναστασιάδη να αναδείξει και να προωθήσει το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της εθνικής ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης του προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της ναυτιλίας και τη συμβολή της στην Κυπριακή οικονομία, που αποτελεί το 7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Επεσήμανε ότι ο κυπριακός εμπορικός στόλος έχει ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια τόνους ολικής χωρητικότητας. και ότι η ραγδαία αύξηση των εταιρειών που έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις Κυβερνητικές πολιτικές που αφορούν την ναυτιλία.

Γιώργος Προκοπίου με την κόρη του Ιωάννα και το ζέυγος Αναστασιάδη

Έθεσε τον εαυτό του και την Κυβέρνησή του στην υπηρεσία της εθνικής ναυτιλίας και, ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, της προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της με την εξαγγελία μιας σειράς 35 νέων μέτρων.

“Μεταξύ των δράσεων που θα προωθηθούν”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, “ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω, ότι το σχέδιο και η όλη στρατηγική έχει καταρτιστεί ύστερα από διαβουλεύσεις του Υφυπουργού με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών”. Ο Πρόεδρος εξήγγειλε επίσης τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, στο κέντρο του οποίου αναπαρίσταται το καράβι. Το πρωτότυπο βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια και χρονολογείται στο 400 π.Χ. όταν η Κύπρος ήταν μέρος του βασιλείου των Πτολεμαίων. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Μιχάλης Χανδρής, Νίκος Αναστασιάδης, Ανδρέας Χατζηγιάννης

Στο δείπνο που ακολούθησε το παρών έδωσαν ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και προεξέχοντα μέλη της εθνικής ναυτιλίας, μεταξύ  των οποίων Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου Προκοπίου, Πάνος Λασκαρίδης, Πόλυς Λουκά Χατζηϊωάννου, Αγγελική Φράγκου, Πόλυς Βάσου Χατζηϊωάννου, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιώργος Κ.Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Θ.Αγγελόπουλος, Πέτρος Παππάς, Α.Δαυίδ, Φραγκίσκος Κανελλάκης, Κος. και Κα. Μιχάλης Χανδρή, Χ.Μυλωνάς, Φ.Ευσταθίου, Α.Ευσταθίου, Σεμίραμις Παληού, Βασίλης Θεοχαράκη, Ιωάννης Δράγνης, Νίκος Βαφειάς, Γιάννης Κούστα, Χάρης Βαφειάς, Η.Αγγελάκος, Ν.Καρνέσσης, Δ.Μανιός, Ν.Μυλωνά, Κος. Ν.Χατζηγιάννης, Κος. και Κα. Β.Τσακίρογλου, Ο.Γκιόκας, Ε.Koch, Κος. Μ. Μποδούρογλου, Βίλλυς Παναγιωτίδη, Γιώργος Μελισσανίδης, Χ.Ζαχαρίου, Ι.Προκοπίου, Ν.Χρυσάκης και Ε.Προκοπίου, Μ.Προκοπίου, Νίκος Τσαβλίρης, Κος. και Κα. Α.Τσαβλίρη, Γ.Τσαβλίρη, Μ.Σταφυλοπάτη, Κος. Α.Μικελλίδης, Χ.Χρυσάνθου, Α.Χατζηγιάννη.