Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Όλο και λιγότερα ελληνικών συμφερόντων πλοία οδηγούνται στα διαλυτήρια προκειμένου να πουληθούν για παλιοσίδερα. Πλοία μεγάλης ηλικίας συνεχίζουν να ταξιδεύουν αυξάνοντας τον μέσο όρο ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου.

Κύρια αιτία είναι η ανάκαμψη της ναυλαγοράς του ξηρού φορτίου, οπότε υπήρχε ζήτηση και προσφορά. Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες που διαχειρίζονται καινούργιους στόλους ηλικίας 0-9 ετών μειώθηκαν κατά 12 το 2018 και αριθμούν 172 από 184 το 2017 και 187 το 2016 λόγω της μείωσης των νεότευκτων οδηγώντας σε αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου.

Επίσης, στις μεγάλες εταιρείες με στόλο με περισσότερα από 25 πλοία αυξήθηκε κατά 80,72% η χωρητικότητας τους σε τόνους dw στην κατηγορία πλοία ηλικίας 10-14 έτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες αύξησαν κατά 57,3% τη χωρητικότητάς τους στην κατηγορία «πλοία ηλικίας 10-14 έτη».

Αύξηση χωρητικότητας σε ποσοστό 13,85% σημειώθηκε και στην κατηγορία πλοία 15-19 έτη των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες με νεότερους στόλους μειώθηκαν το 2018 κατά 8 τον αριθμό, ενώ οι εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους με πλοία ηλικίας 10-14 ετών αυξήθηκαν κατά έξι.

Πάντως οι υπερήλικοι στόλοι άνω των 20 ετών μειώθηκαν στους 198 έναντι 200 το 2017 και 235 το 2016.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε από τα 11,8 έτη στα 12,08.