Η ελληνόκτητη ναυτιλία κυριαρχεί παγκοσμίως στις θάλασσες του κόσμου. Είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας μαζί με τον τουρισμό.

Όμως παρά τ ο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα με τη θάλασσα να βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων, όμως η νέα γενιά δεν γνωρίζει τη ναυτιλία.

Αν και κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί η ναυτιλία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να γίνει μία πρώτη επικοινωνία με τη μαθητιώσα νεολαία υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα για να επιτευχθεί ο στόχος.

Γίνονται όμως πολύ σοβαρές ιδιωτικές προσπάθειες από ανθρώπους που αγαπούν όχι απλώς τον κλάδο αλλά την Ναυτιλία ως ιδέα.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ».

Στο πλαίσιο αυτού ακόμη και εν μέσω πανδημίας οι πλοίαρχοι από 46 πλοία ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών επικοινωνούν με μαθητές δημοτικών σχολείων από πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Οι μέχρι σήμερα 1.000 μαθητές (Δ΄, Ε΄ & Στ΄ τάξης) υιοθετούν πλοία και κάνουν νοερά ταξίδια στα πέρατα της γης εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και δίνοντας χαρά με τα γράμματά τους στους πλοιάρχους και τα πληρώματα.

Σ΄ αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν ήδη διαθέτοντας πλοία τους οι πλοιοκτήτριες εταιρείες – Μέλη της Project Connect: Alpha Bulkers Shipmanagement, Arcadia Shipmanagement, Ariston Navigation, Astra Shipmanagement, Common Progress, Danaos Shipping, Eastern Mediterranean, Empire Bulkers, Empire Navigation, Empire Tankers, Eurobulk, Fafalios Shipping, Load Line Marine, Maran Gas Maritime, Maran Tankers Management, MedFerry, Phoenix Shipping & Trading, Pleiades, Queensway Navigation, Sea Traders, Seaven Tankers, StarBulk Carriers, Sun Enterprises & V-Ships.

Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από πληροφορίες που λαμβάνουν για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ζωή στη θάλασσα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του ΙΜΟ.

Οι μαθητές μέσω του Προγράμματος ανακαλύπτουν χώρες, λιμάνια, πολιτισμούς, θάλασσες και ωκεανούς, γνωρίζουν τις κατηγορίες πλοίων και τις δραστηριότητές τους, συλλέγουν στοιχεία για τη ναυτιλία, εξοικειώνονται με τη ζωή και το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, συνειδητοποιούν την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και την διεθνή οικονομία. Επίσης, αναπτύσσονται οι ικανότητές τους για παρατήρηση, εν συναίσθηση, έρευνα, επικοινωνία και ομαδική εργασία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας PROJECT CONNECT, της οποίας το όραμα είναι η βιωσιμότητα της Ελληνικής ναυτιλίας και η συνέχιση της ναυτικής παράδοσης στην Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη και εκπαίδευση της νέας γενιάς, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην διεθνή αγορά.

Η PROJECT CONNECT ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να διευκολύνει τους φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών να συνδεθούν με ναυτιλιακές εταιρείες για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας και έχει δημιουργήσει το πρώτο CV Data Base για φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών, όπου μετά από προσωπική και ψηφιακή αξιολόγησή τους, οι εταιρείες συνδέονται αυτόματα με τους φοιτητές.

Η υποδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τη ναυτιλιακή κοινότητα καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας ήταν ανέλπιστα θετική!

Επικοινωνία

Θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμετέχουν στο πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα, που προάγει τις αξίες της ελληνικής ναυτιλίας, διαθέτοντας πλοία του στόλου τους για τις ανάγκες υλοποίησης του.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα , να δει το σχετικό με το πρόγραμμα video
και τον σύνδεσμο

Διαβάστε ακόμη

Τα κρυπτονομίσματα εισβάλλουν και στον αθλητισμό – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Χρηστάκης: Τα φιλόδοξα σχέδια της HP στην Ελλάδα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Εικόνες μιας άλλης εποχής με λεωφορείο στην Αθήνα