Γράφονται πολλά για τον ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία. Όμως υπάρχει τεράστια απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι αρμόδιοι ώστε να πλησιάσουν στον στόχο που λέγεται «ίσες ευκαιρίες.»

Η σύλληψη της πλοιάρχου Κάρολα Ρακέτε, από τις ιταλικές αρχές, γιατί αποφάσισε να αψηφήσει τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για να αποβιβάσει, για ανθρωπιστικούς λόγους, 40 μετανάστες που είχε περισυλλέξει πριν από τρεις περίπου ημέρες, κατέδειξε ότι και οι γυναίκες στη θάλασσα μπορεί να είναι εξίσου δυναμικές έστω και αν έχουν να αντιμετωπίσουν πολεμικό πλοίο όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο της WISTA-Διεθνής Ναυτιλιακή και Εμπορική Ένωση Γυναικών, για τη θέση της γυναίκας στην παγκόσμια ναυτιλία τα συμπεράσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.

– Στους 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στη ναυτιλία μόλις 16.500 είναι γυναίκες, ποσοστό 1%.

– Στα γραφεία το ποσοστό συμμετοχής γυναικών εξαρτάται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Σε επίπεδο διευθυντών οι γυναίκες καταλαμβάνουν τo 12% σε σύγκριση με μόλις 9% σε εκτελεστικό επίπεδο.

– Υπάρχει διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αφού οι γυναίκες είναι σημαντική μειοψηφία στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Maritime HR Association  οι γυναίκες που εργάζονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παίρνουν κατά 45%  λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

«Η επίτευξη  ισότητας των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων επαγγελματιών του κλάδου, που θα μπορούσαν να επηρεάσει  τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο μέλλον» επεσήμανε η Yasmina  Rouber, πρόεδρος της WISTA Ελβετίας:

«Απαιτείται αυξημένη συνειδητοποίηση  της κατάστασης προκειμένου να προωθήσουμε  μία πιο ευαίσθητη προσέγγιση όσο αφορά το θέμα των ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων στη ναυτιλία».

Η σημασία της ένταξης των γυναικών σε μια βιομηχανία όπου υπάρχει έλλειψη ναυτικών απεικονίζεται στην επιλογή του ΙΜΟ για το θέμα της Παγκόσμιας Θαλάσσιας Ημέρας το 2019, το οποίο είναι η «Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Θαλάσσια Κοινότητα».

Και βέβαια υπάρχουν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τον στόχο αριθ. 5, ο οποίος είναι «Να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων και να ενδυναμώσουμε όλες τις γυναίκες».