Την στήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών απολαμβάνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στο μεσοδιάστημα έως την τελική μεταβίβασή τους στην ONEX.

Mετά τον Πέτρο Παππά ένας ακόμη ισχυρός, διεθνώς, Έλληνας πλοιοκτήτης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Πρόκειται για τον Ανδρέα Μαρτίνο της Minerva Marine o οποίος έφερε στα ναυπηγεία Ελευσίνας ένα από τα δεξαμενόπλοιά του. 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο MR «Minerva Antonia», ναυπηγήσεως 2008, χωρητικότητας  46.923  DWT. Ο στόλος της Minerva Μarine INC αποτελείται από 68 πλοία εκ των οποίων  56 δεξαμενόπλοια και 12 φορτηγά πλοία. Από τα 56 δεξαμενόπλοια τα 29 είναι υπό ελληνική σημαία, με τον Ανδρέα Μαρτίνο να έχει βάλει το όνομά του στον κατάλογο με τους Έλληνες πλοιοκτήτες που στηρίζουν το ελληνικό νηολόγιο.

Tα ναυπηγεία θα είναι έτοιμα για να επαναλειτουργήσουν Ιούνιο με Αύγουστο του 2023.

Την αρχή έκανε ο Πέτρος Παππάς.  Όπως έχει επισημάνει ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας «οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ζήτησαν την αρωγή και συνδρομή μας για μια δοκιμαστική ενδιάμεση περίοδο λειτουργίας προς οικονομική στήριξη τους και άμεσες επιβαλλόμενες παρεμβάσεις σε κρίσιμες υποδομές απαξιωμένες για δεκαετίες.

Ο Όμιλος ΟΝΕΧ, με μεγάλη υπερηφάνεια αποφάσισε να συμβάλει με κάθε μέσο, δυνατότητα και δυνάμεις στο υγιές, ειλικρινές και κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαίωμα κάθε εργαζομένου να διεκδικεί αληθινή εργασία και καλυτέρευση της ζωής του και της οικογένειας του μέσω αυτής».

Στις αρχές του Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα της τελικής έγκρισης και εκταμίευσης των 102.000.000 δολαρίων της Αμερικανικής Κρατικής Επενδυτικής Τραπέζης DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Στις 16 Δεκεμβρίου υπεγράφη  η συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών, που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της Fincantieri, Pierroberto Folgiero και του Προέδρου & Δ/ντα Συμβούλου της ONEX Shipyards & Technologies Group,  Πάνου Ξενοκώστα, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και άμυνα.

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία προβλέπει:

  • Την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ
  • Τη δημιουργία 2.500 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.
  • Τη συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και άμυνα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων

Ο Πάνος Ξενοκώστας έχει  ξεδιπλώσει σκέψεις για τα  επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Αυτό που πάμε να κάνουμε βασίζεται σε μία άλλη ιστορική συμφωνία αυτή με το DFC. Είναι ο κρατικός αμερικάνικος χρηματοδοτικός φορέας. Αυτός μας στηρίζει, μαζί με δικά μας κεφάλαια, με πρώτη φάση χρηματοδότησης 102 εκατομμύρια ευρώ. Έγινε αλλαγή στον αμερικανικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και από τους Ρεπουμπλικάνους και από τους Δημοκρατικούς για να μπορούν να χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες επενδύσεις στην Ελλάδα και συμβαίνει για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό κράτος έχει πειστεί ότι εμείς τη δουλειά μας την ξέρουμε και παίρνει ένα ρίσκο με λεφτά των Αμερικάνων φορολογούμενων. Τα 102 εκατομμύρια είναι με τη μορφή δανείου, μετατρέψιμου για ένα κομμάτι. Το DFC μπορεί να πάρει ένα μικρό ποσοστό μετοχών αν το θελήσει γιατί το αμερικανικό κράτος δεν μπαίνει με πλειοψηφίες. Πάμε να λειτουργήσουμε ένα ναυπηγείο στο οποίο να μπορούμε να κάνουμε επισκευές σε τουλάχιστον 200 πλοία της εμπορικής ναυτιλίας, τον χρόνο, όλων των τύπων και με στόχευση στα ενεργειακά πλοία».

Διαβάστε ακόμη

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους (vid)

Ελληνικό: Πώς θα είναι στο τέλος του 2023 – Οι παραδόσεις των έργων, οι διαγωνισμοί, η οικιστική ανάπλαση

Το Κίεβο θα ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ