Ναυτιλία

Επτά Χιώτες-Χιώτισσες στο Top 100 της Lloyd’s List

  • Μηνάς ΤσαμόπουλοςKυριαρχεί η Χίος στην παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία - Πόσοι είναι συνολικά οι Έλληνες που εντάσσονται στη λίστα με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν

H Χίος έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Δικαίως έχει εξελιχθεί στο ισχυρότερο κέντρο ναυτικής γνώσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης , έρευνας και δημιουργίας αφού εκεί υπάρχουν Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα Πανεπιστημίου Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης, δημόσιο και ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο, το οποίο ίδρυσε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, και Ιδρύματα προαγωγής των ναυτιλιακών θεμάτων και της ναυτιλιακής έρευνας.

Η δύναμη της Χίου φάνηκε για μία ακόμη φορά στη λίστα της Lloyd’s List με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Για το 2020 σε αυτή υπάρχουν δώδεκα Έλληνες-Ελληνίδες εκ των οποίων οι επτά είναι Χιώτες-Χιώτισσες.

Αναλυτικά:

Γιάννης Αγγελικούσης, Angelicoussis Shipping Group – 7η θέση

Ο Όμιλος Αγγελικούση είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους διεθνώς ναυτιλιακούς ομίλους με 141 πλοία , συνολικής χωρητικότητας 26,7 εκτ. τόνων, αξίας 9,01 δισ. δολάρια και ναυπηγικό πρόγραμμα 22 πλοίων. Από αυτά τα πλοία, 57 είναι δεξαμενόπλοια, 49 φορτηγά και 35 LNG.

O Γιάννης Αγγελικούσης, συνεχίζει να είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής σημαίας.

Από τα 141 συνολικά πλοία που έχει ο Όμιλος τα 126 ποσοστό 89,3% είναι υπό ελληνική σημαία. Το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 636 πλοία άνω των 1.000 τόνων. Που σημαίνει ότι τα πλοία του Ομίλου Αγγελικούση αποτελούν το 20% του ελληνικού νηολογίου.

Αγγελική Φράγκου του Ομίλου Navios- 25η θέση

Διαχειρίζεται 171 πλοία χωρητικότητας 17 εκατομμυρίων τόνων dw. Από αυτά 44 είναι δεξαμενόπλοια, 88 φορτηγά και 46 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου . Ανήκει σε μία οικογένεια με πολύχρονη πορεία στη ναυτιλία.

Πίτερ Λιβανός – GasLog/Dry Log -35η θέση

Ο Πήτερ Λιβανός παραμένει πιστός στα LNG πλοία, όπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδύσεών του στη ναυτιλία τα τελευταία χρόνια. Στα 62 του χρόνια, αθόρυβα, ενισχύει τον μύθο της οικογένειάς του, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες της νιότης του. Με περιουσία που υπολογίζεται κοντά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ τον αποκαλούν στο εξωτερικό «Greek shipping tycoon».

Η Gaslog έγινε η πρώτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή με στόλο από πλοία LNG που έκανε την είσοδό της στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο καθώς έχει προηγηθεί η Golar του ομίλου Fredrisken. Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Φεβρουαρίου με την ανακοίνωση ότι προχώρησε στην συγχώνευση της εταιρείας με την BlackRock, τον επενδυτικό «γίγαντα» της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

Ο Θεόδωρος Βενιάμης-Golden Union -38η θέση

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιοκτήτης της Golden Union. Eίναι πλοιοκτήτης δεύτερης γενιάς και ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Γεννήθηκε το 1950 στο Βροντάδο της Χίου και είναι γιος του Χιώτη καπετάνιου Λευτέρη Βενιάμη.

Σε ηλικία 27 ετών και με σπουδές στη Ναυτιλία έγινε συνιδρυτής της Golden Union η οποία σήμερα διαχειρίζεται στόλο από 46 φορτηγά πλοία.

Είναι το πρόσωπο της ελληνόκτητης ναυτιλίας και για τον λόγο αυτό η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τροποποίησε δυο φορές το καταστατικό της ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην προεδρία για πάνω από δύο τριετίες που ήταν το όριο έως τότε. Το 2018 εξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της ΕΕΕ.

Συνομιλεί απευθείας με τον εκάστοτε πρωθυπουργό, όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αννα Αγγελικούση – Alpha Bulkers, Alpha Gas & Pantheon Tankers – 81η θέση

Μαζί με τους γιούς της, Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό ναυτιλιακό Όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG αλλά και στα φορτηγά πλοία. Έχει τις εταιρείες Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers, με συνολικό στ όλο 66 πλοίων χωρητικοτητας 10 εκατ. τόνων dw. To 50% των πλοίων είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Για πρώτη φορά εισήλθε το 2020 στην λίστα της Loyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.

Νίκος Τσάκος – TEN – 83η θέση

Ο επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation κατάφερε μέσα στην πανδημία να αναπτύξει σημαντικά τα κέρδη της εταιρείας του. Η TEN διαχειρίζεται στόλο με 68 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,6 εκατ. τόνους dw. Τα δεξαμενόπλοια του Ομίλου μεταφέρουν 550 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που σημαίνει επτά ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Ο στόλος του Ομίλου έχει δύναμη 96 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 9,7 εκ. τόνων dw. Από αυτά 76 είναι δεξαμενόπλοια, 11 φορτηγά, επτά container ships και δύο LNG. Ο Όμιλος από το 1996 έχει ναυπηγήσει περισσότερα από 100 πλοία συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι πρώτος στη λίστα με τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που ναυπηγούν δεξαμενόπλοια.

Δημήτρης Φαφαλιός – Intercargo – 86η θέση

Τον περασμένο Δεκέμβριο επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο της Intercargo της Ένωσης Ανεξαρτήτων Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων επανεξελέγη ο Δημήτρης Φαφαλιός αντιπρόεδρος της Fafalios Shipping S.A. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο από πέντε φορτηγά πλοία.

Είναι ο τρίτος στη σειρά Έλληνας που εκλέγεται στον προεδρικό θώκο αφού διαδέχθηκε τον επί έξι χρόνια πρόεδρο Γιάννη Πλατσιδάκη, τέως Εντεταλμένος Σύμβουλος της Anangel Maritime Services INC του Ομίλου Αγγελικούση, ο οποίος είχε παραλάβει τα ηνία της Ένωσης από τον Νίκ Παπαδάκη, παραδοσιακό Έλληνα πλοιοκτήτη.

Οι οικογένειες Φαφαλιού συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δραστήριες, με διαρκής πνευματική, ηθική και οικονομική υποστήριξη σε σπουδαία πολιτιστικά ιδρύματα της μεγάλης Βρετανίας, που προάγουν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Παράταση ως και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για την καταβολή τους

Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα γίνονται οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους – Όλα τα SOS για την αίτηση