Τον από κοινού σχεδιασμό για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του πρώτου «smart» ναυπηγείου στην Ελλάδα , αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσαν ο όμιλος ONEX και η Cisco.

Τα δύο μέρη επισφράγισαν την συνεργασία τους με την υπογραφή ενός Memorandum of Understanding (MoU), στις 17 Μαΐου στον χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου βρίσκεται η έδρα της Onex Elefsis Shipyards. Το MoU προβλέπει την συνεργασία ONEX και CISCO με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσα από μια σειρά έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών 5G και εφαρμογές IoT και στοχεύουν στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας τίμησε με την παρουσία του, η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τζ. Τσούνης.

O όμιλος ONEX συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας, το οποίο αποτελεί ένα σημείο σταθμό στην ανάταση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Πέραν τούτου, ο όμιλος στοχεύει να μετατρέψει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε ένα δυναμικό, σύγχρονο και καινοτόμο οικοσύστημα τεχνολογίας στη καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από την συνεργασία με τη CISCO, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχίζουν να αποτελούν ένα hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Η CISCO παρέχει την υψηλής τεχνολογίας υπηρεσία «Private 5G» μέσα από την οποία προσφέρεται το σύνολο των πλεονεκτημάτων ενός ιδιωτικού δικτύου 5G, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο ενός μεγάλου προκαταβολικού κόστους (CapEx investment. Παράλληλα, η μεγάλη ευελιξία στην χρήση εξαλείφει τυχόν λειτουργικούς κινδύνους που συνοδεύουν την ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού δικτύου. Το Cisco Private 5G είναι ένας καινοτόμος τρόπος για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τα υφιστάμενα δίκτυα ενώ παρέχει αξιόπιστη κάλυψη σε μοναδικά και κρίσιμα για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντα.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα (DFC) έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την χορήγηση 125 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία:

“ Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουμε νεότερα από το Κογκρέσο. Το δύσκολο ήταν να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες. Όλο αυτό έχει πλέον τελειώσει και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις”. Μιλώντας για τη σύμπραξη Cisco-ONEX τόνισε ότι υπάρχει ένας εξαιρετικός ελληνο- αμερικάνικος συνδυασμός και υπογράμμισε ότι χρειάζονται τέτοια σημαντικά projects στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι αυτή συνεργασία θα επιτρέψει στα Ναυπηγεία να γίνου πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά και ότι θα επωφεληθεί ο τεράστιος ελληνόκτητος στόλος στη ρότα προς την πράσινη μετάβαση: “Το ναυπηγείο θα επισκευάζει ελληνικών συμφερόντων πλοία καθοδηγώντας τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας” και κατέληξε λέγοντας: “Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα Ναυπηγεία στον 21ο αιώνα.”

Ο SVP Country Digitization – CDA Guy Diedrich, δήλωσε ότι: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται μέσα από συνεργασίες, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις, ισχυρή τεχνογνωσία και φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Το σύνολο αυτών των προδιαγραφών, αποτυπώνεται μέσα από την σύμπλευση της CISCO και του Ομίλου της ONEX, βρίσκοντας εφαρμογή σε μια εξαιρετικά κομβική βιομηχανία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική. Παράλληλα, υπογραμμίζει και την ικανότητα της CISCO να αναπτύσσει μια στρατηγική που τις επιτρέπει να έχει επιδραστικό αποτύπωμα σε ένα μεγάλο σύνολο κλάδων και βιομηχανιών.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε ότι:

«Ο Όμιλος ONEX με συνέπεια και ταχύτητα προχωράει στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο σχεδιασμός μας έχει στον πυρήνα του, αφενός την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Ναυπηγείου, και αφετέρου την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών του. Στόχος μας, το Ναυπηγείο Ελευσίνας να αποτελέσει ένα διεθνές πρότυπο στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ένας χώρος υπερηφάνειας για την πατρίδα μας και τους εργαζόμενούς του. Η συνεργασία μας με τη CISCO, αλλά και με άλλες αμερικανικούς κολοσσούς θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης είπε: «Στη CISCO, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκφράζεται μέσα από ουσιαστικές συνέργειες, οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία τόσο για το επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ONEX, για το σχεδιασμό και το πλάνο ανάπτυξης του πρώτου “Smart” Ναυπηγείου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας αναπτυξιακής ψηφιακής προοπτικής για την Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, έναν πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία.»

Διαβάστε ακόμη:

Airbnb: O πιο δημοφιλής προορισμός στις αναζητήσεις των Αμερικανών για φέτος το καλοκαίρι είναι ελληνικός

TechSaloniki: Ακόμα δύο πολυεθνικές πληροφορικής έρχονται στη Θεσσαλονίκη – Ανοικτές εκατοντάδες θέσεις εργασίας

«ΕΛΕΓΧΟΣLive» με… real time «απόδειξη» στους παραβάτες

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ